nieuws

Belgische onderneming CFE koopt funderingsbedrijf Geka

bouwbreed

rotterdam – Het Belgische bouwbedrijf CFE is in Nederland op overnamepad. Om de huidige activiteiten te versterken neemt men het hei- en waterbouwkundig bedrijf Geka over. Een eerdere aankoop van deze Dordtse onderneming door Heijmans mislukte.

“Wat is het verschil tussen de gelukte en mislukte deal?”, vraagt ir. Th. van der Zwaan, directeur/eigenaar Geka Beheer, zich af. “CFE heeft de aankoop snel en efficient afgerond. Daarnaast kunnen we volledig autonoom blijven bestaan. Geka komt onder de holding, CFE Nederland, te hangen. Bij Heijmans was sprake van integratie en dat zou ten koste zijn gegaan van Geka.”

Geka kent een lange geschiedenis. In het grijze verleden behoorde de funderingsspecialist tot Janssen en De Jong. De van Ballast Nedam afkomstige Van der Zwaan kocht Geka, nadat Janssen en De Jong diep in de rode cijfers dook. De nieuwe eigenaar maakte er een specialistische funderingsonderneming van.

Dat laatste is het breekpunt geweest om te verkopen. “Als middelgrote onderneming kun je alleen nog overeind blijven als je je specialiseert. Maar de investeringen zijn zo hoog dat ik problemen ging voorzien”, aldus Van der Zwaan. “Ik stond voor het dilemma geld lenen of verkopen. Omdat ik ook nog eens geen opvolging heb, besloot ik te verkopen en dat kun je beter doen in een markt die opgaand is.”

Compagnie d’ Entreprises (CFE) heeft sinds eind vorig jaar een officieel kantoor in Rotterdam. Hoewel men zich reeds jaren eerder ingevochten had op de Nederlandse markt, werd de leiding gevoerd vanuit Belgie. Sinds 1987 werkt CFE, dat deels in handen is van de Franse bouwgigant Dumez/GTM, in Nederland, maar de grote doorbraak kwam met het binnenhalen van de onderbouw van de Erasmusbrug en de Piet Heintunnel. Op dit moment is men betrokken bij de aanleg van de Koningstunnel in Den Haag.

CFE Nederland bestaat naast Geka uit een beton- en waterbouwbedrijf en een industrie- en utiliteitsbouwer.

Reageer op dit artikel