nieuws

Bekabelingssyteem kan miljoenen besparen

bouwbreed

den haag – Met een nieuw bekabelingssysteem kan KPN Telecom per jaar tientallen miljoenen besparen. Bovendien vermindert voor bewoners de overlast bij het vervangen van telefoonkabels. In Almere worden 103 woningen als proef aangesloten op het nieuwe systeem, JetNet. KPN Telecom spreekt van een technologische doorbraak.

“Op het eerste gezicht lijkt het niet veel voor te stellen, maar het gaat hier echt om een revolutionaire ontwikkeling”, zegt KPN-woordvoerder Gerard Kosters over het nieuwe systeem. De koperen kabels worden namelijk niet meer direct in de grond ingegraven, maar in een kunststof buizensysteem geinstalleerd.

Vervanging van de kabels wordt daardoor zeer eenvoudig. Tot nu toe wordt zowel de tuin als de straat opengebroken als een klant wil worden aangesloten op het glasvezelnet of als de telefoonkabel moet worden vervangen. In de toekomst kan de koperkabel per klant worden vervangen door vanuit het net door de buis die naar de woning loopt een dunne glasvezelkabel of een nieuwe koperen kabel te blazen.

Het enige graafwerk dat nog nodig is, is een klein gat ter plaatse van de aftakking naar de woning. De moederbuis bevat diverse subbuisjes, zodat per zes woningen een aftakking kan worden gemaakt.

De nieuwe methode is een vinding van KPN Research en daarna verder ontwikkeld door NKF Kabel in Delft in samenwerking met KPN Telecom. De proef in Almere betreft de aansluitingen van de leidingen van de hoofdbuis naar de woningen. Elders in het land zal nog een experiment worden uitgevoerd met het traject tussen het laatste verdeelpunt en de wijkcentrale.

De proef duurt tot de herfst van 1999. Als die slaagt wil KPN Telecom het systeem direct grootschalig invoeren, zowel bij nieuwbouw als bij vervanging van bestaande kabels. Als dat doorgaat bespaart het telecombedrijf tientallen miljoenen guldens per jaar. KPN Telecom noemt het systeem dan ook een complete technologische revolutie en vergelijkt de nieuwe ontwikkeling met het verdwijnen van de bovengrondse leidingen vanaf begin deze eeuw en de introductie van de glasvezelkabel.

Reageer op dit artikel