nieuws

Bedrijfswagens kunnen met 6 procent minder brandstof toe

bouwbreed

utrecht – Bedrijfswagens besparen gemiddeld 6 procent brandstof als ze zijn voorzien van Ecodrive, een apparaat dat zowel de snelheid als het toerental begrenst. Alleen al door deze besparing verdient de Ecodrive zichzelf binnen een jaar terug. Dit blijkt uit onderzoek dat de Novem, de Nederlandse onderneming voor energie en milieu, heeft laten verrichten.

De Ecodrive is geschikt voor alle auto’s en brandstoffen. Novem verwacht dat het gebruik van de Ecodrive ook de kosten van onderhoud en schades zal doen dalen, vooral als de chauffeurs daarnaast een training in rijstijl krijgen. Invoering van snelheidsbegrenzers op alle lichte trucks en bestelwagens zou volgens een studie van het Centrum voor Energiebesparing een besparing van 200 miljoen gulden per jaar opleveren. Het zou ook de verkeersveiligheid verbeteren en de uitstoot van uitlaatgassen verminderen. Novem wijst er ook op dat alle milieu- en verkeersveiligheidsmaatregelen grotendeels teniet worden gedaan door de voortdurende groei van het wagenpark.

Novem verwacht op korte termijn geen algemene invoering van de Ecodrive. De organisatie wil dan ook dat er wordt nagedacht over acties om de vrijwillige aanschaf van de Ecodrive voor bestelauto’s te stimuleren. Omdat deze wagens meestal niet in het buitenland rijden, zouden er hierdoor geen concurrentienadelen ontstaan.

Reageer op dit artikel