nieuws

Animo voor proef op zelfrijdende snelweg bijzonder groot

bouwbreed Premium

leiden – De animo voor de proef van Rijkswaterstaat op de zogeheten ‘zelfrijdende’ of ‘automatische’ snelweg is groot. De proef wordt uitgevoerd tussen 15 en 19 juni op enkele kilometers van de nieuwe N11 tussen Alphen aan den Rijn en Leiden.

Afgelopen weekeinde plaatste Rijkswaterstaat in de diverse regionale dagbladen in het proefgebied een oproep aan belangstellenden om deel te nemen aan de proef. Inmiddels hebben ruim vijfhonderd mensen hierop gereageerd. Rijkswaterstaat is verheugd ove!r deze enorme belangstelling en zegt nog vijfhonderd vrijwilligers nodig te hebben. Verder zijn tal van mensen uit binnen- en buitenland uitgenodigd: uit de vervoerswereld, fabrikanten, beleidsmakers en andere betrokken sectoren.

Bij de proef worden verschillende technieken gedemonstreerd. Het gaat om systemen die auto’s van afstand kunnen beinvloeden en systemen voor het goederenvervoer en openbaar vervoer. Een van de technieken is dat auto’s als het ware achter elkaar worden gekoppeld, zodat ze vlak achter elkaar rijden met dezelfde snelheid.

Uitgangspunten voor de automatische voertuiggeleiding bij personenauto’s zijn de verkeersveiligheid en een grotere capaciteit van het baanvak.

Het demonstratieproject zal op 15 juni door minister Jorritsma van Verkeer en Waterstaat worden geopend.

Reageer op dit artikel