nieuws

‘Als er een vrouw in de bouw werkt volgen er vaak meer ‘

bouwbreed

rotterdam – Aannemers die meer vrouwen in dienst willen nemen, doen er goed aan eerst vrouwelijke personeelsfunctionarissen aan te nemen. Een vrouw op personeelszaken maakt dat andere vrouwen eerder voor de bouw zullen kiezen. “Zij kunnen waardevolle diensten leveren in contacten met scholen, bij gastdocentschappen, met het aanboren van netwerken. Een bedrijf met een vrouwelijk gezicht naar buiten zal ook gemakkelijker vrouwen aantrekken.”

Dit zei Roel de Vries, voorzitter van de Bouw- en Houtbond FNV, donderdag tijdens de studiemiddag ‘De verleiding van de bouw’. Tijdens de bijeenkomst in Rotterdam werd een rapport gepresenteerd over vrouwen in de bouw. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat veel vrouwen met een bouwkundige opleiding doorgaans een beroep buiten de uitvoerende bouw kiezen.

Als aannemers meer vrouwen in dienst willen nemen, moet er onder andere meer kinderopvang komen en ook moet de stress op de werkplek worden verminderd, aldus De Vries. Verder vond hij het nodig om meer mogelijkheden voor deeltijdwerk in te passen.

Volgens D. van Well, directievoorzitter van Dura Bouwgroep, moeten de eisen aan kaderfunctionarissen worden bijgesteld. “Dit nieuwe profiel waarbij het accent is verschoven van technisch-inhoudelijke kennis naar communicatieve relationele vaardigheden, blijkt in de praktijk vooral ook vrouwen aan te spreken”, aldus Van Well.

Bij Dura werken relatief veel vrouwen. Volgens Van Well blijkt uit de praktijk niet dat zij hun werk beter of slechter doen dan hun mannelijke collega’s. “Het aantrekken van vrouwen is voor ons dan ook geen doel op zich.” Toch kondigde hij aan dat Dura in de nabije toekomst zijn personeelsbeleid meer zal richten op het aantrekken van vrouwen.

Reageer op dit artikel