nieuws

‘Almeerderhout’

bouwbreed

‘Almeerderhout’, heet het nieuwbouwvilladorp op 11 kilometer van Almere-Stad. Er staan 475 luxe villa’s. Vrij Nederland vertelt de ontstaansgeschiedenis van deze ‘Gooise’ wijk in Almere en interviewde enkele bewoners. Aan het woord komt onder meer projectontwikkelaar Wekking van Volker Stevin Ontwikkelingsmaatschappij. “We wilden een exclusief park creeren met de allure van het nabijgelegen Gooi.” Bewoonster Marie Jose wilde eigenlijk helemaal niet in Almere wonen: “Ik vond die onpersoonlijke nieuwbouw afgrijselijk. Maar je hebt hier absoluut niets met Almere te maken.”

Verder in Vrij Nederland aandacht voor de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Het bedrijf zou zich schuldig maken aan milieucriminaliteit.

In Amerika en Canada worden al meer dan honderd jaar huizen van stro gebouwd, meldt HP/DeTijd. In Nederland wordt nu pas het eerste huis van strobalen geconstrueerd. Het verrijst in Zeeland. “De muren, meer dan een halve meter dik, staan. Vijfhonderd strobalen a raison van drie gulden per stuk en gespiest op aan elkaar gekoppelde draadeinden vullen het stalen geraamte op”, zo beschrijft HP/DeTijd het bouwproces. Voordelen van strobouw: energiezuinig, duurzaam en nauwelijks afval bij sloop van het pand. Daar komt bij dat strobouw veel brandveiliger is dan je zou verwachten. Amerikaanse onderzoeken wezen uit ‘dat een gestucte stromuur twee uur lang bestand is tegen een temperatuur van ruim 1700 graden’.

Wat willen schoolverlaters?, vraagt Elsevier zich af. Het weekblad legde die vraag voor aan tientallen scholieren van vbo tot en met vwo. De animo voor een baan in de bouw is nihil, zo blijkt uit de interviews. Alleen Martijn Jansen een 18-jarige havoscholier wil die richting uit. Hij overweegt zich in te schrijven voor hts-bouwkunde. Misschien wil hij architect worden. “Het liefst wil hij echter doorbreken met een band. Hij drumt”, aldus Elsevier. Wie echter toch voor een technische hbo-opleiding kiest heeft goede kans op een baan, zo blijkt uit een ander artikel. Van de hbo-ers die in 1995 en 1996 afstudeerden zoekt nog slechts vier procent naar een baan en dat zijn nu meestal net de mensen die geen technisch vak studeerden.

Reageer op dit artikel