nieuws

Aanleg gasleiding door Argentijns oerwoud van de kaart

bouwbreed

buenos aires – Een Argentijnse rechter heeft een voorlopig verbod uitgesproken voor de aanleg van een gasleiding door de oerwouden in het Andes-gebergte. De milieuorganisatie Greenpeace eist een ander trace, omwille van de lokale Kolla-indianenbevolking en de fauna, waaronder de laatste tweehonderd jaguars die er leven. De voorlopige uitspraak is een tegenslag voor het NorAndino-consortium waarin het Belgische Tractebel samenwerkt met het Amerikaanse Southern. De gasleiding loopt tussen het noorden van Argentinie en het kopermijnbouwgebied in het noorden van Chili, een afstand van 1000 kilometer. Er is een investering van 400 miljoen dollar mee gemoeid.

Volgens Greenpeace is een alternatief trace voorhanden, maar kiest Tractebel voor een traject dwars door het rijkste bosgebied van Argentinie. “Deze nevelwouden zijn de laatste schuilplaats van de jaguar. Bovendien zullen de huizen en scholen van de 2500 Kolla-indianen moeten wijken.” Greenpeace Argentinie heeft daarom twee rechtszaken aangespannen. In afwachting van de uitspraken gaat de aanleg voorlopig niet door. In de eerste zaak gaat de organisatie in beroep tegen een vonnis van een Argentijnse rechtbank. Die had bepaald dat Greenpeace niet tegen de aanleg van de gasleiding mocht protesteren. Bovendien werd een rechtszaak aangespannen tegen de Argentijnse overheid, die de vergunning heeft verleend. Greenpeace stelt dat het milieuonderzoek onvolledig is, en beroept zich op een Argentijnse wet uit 1960 over de bescherming van bedreigde diersoorten.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels