nieuws

Wethouder Meijer drijft commissie schoolbanken in

bouwbreed

“Ik ben erg gesteld op deskundige commissieleden. Jullie moeten goed worden in dit werk. Want, dan alleen kan onze democratie optimaal functioneren.”

De Rotterdamse wethouder van Volkshuisvesting en Stadsvernieuwing, Herman Meijer (GroenLinks), deed gisteren een klemmend beroep op de nieuwe commissie Volkshuisvesting en Stadsvernieuwing om hard te gaan studeren. “De volkshuisvesting is dichtberegeld”, hield hij de kersverse leden voor. “Het werk in de commissie zit dan ook vol met regelingen, wetten en subsidies en daar zullen jullie alles van moeten weten.”

Op eigen houtje aan kennisverbreding doen, hoeft gelukkig niet. Meijer heeft een scholingsprogramma in elkaar getimmerd. “Voorafgaande aan een bepaald onderwerp zullen we dit terrein bij jullie introduceren. Het scholingsprogramma zal zeker een halfjaar duren, maar als het moet, doen we er een heel jaar over. Desnoods organiseren we nog aanvullende cursussen.”

De eerste commissievergadering van de nieuwe raad gebruikte Meijer tevens om zijn beleid voor de komende vier jaar te ontvouwen. Net als zijn eerste termijn van vier jaar is hij ambitieus. “De klassieke stadsvernieuwing, waar Rotterdam groot mee geworden is, krijgt een ruimere geografische spreiding. De aanpak van vroeg na-oorlogse wijken krijgt meer aandacht”, hield hij het gehoor van nieuwe commissieleden voor.

Verder gaat de GroenLinks-wethouder proberen om op het terrein van volkshuisvesting en stadsvernieuwing de geldstromen te bundelen. Rotterdam krijgt uit Den Haag miljoenen uit het grotestedenbeleid, maar de Maasstad heeft daarnaast ook eigen financieringsmogelijkheden. “De gelden voor de versterking van de lokale economie, sociale structuur en fysieke ruimte moeten beter worden georganiseerd”, aldus Meijer. “Het zijn allemaal aparte organisaties en elk heeft een andere vorm van aanpak. Mijn idee is dat we de geldstromen beter kunnen combineren dan nu. De onderlinge afstemming is bepaald niet perfect. Door samen te werken kunnen we achterstandswijken beter aanpakken. Het is ambitieus, maar de moeite waard.”

Reageer op dit artikel