nieuws

Watertoren langs A28 nieuw leven ingeblazen Spectaculaire hijsklus in september

bouwbreed Premium

“Een superklus.” Zo kwalificeert woordvoerder K. Odink van aannemersbedrijf Van Dijk Bouw BV uit Hardenberg de transformatie van de voormalige watertoren langs de A28 bij Rouveen. De watertoren wordt omgebouwd tot toeristische trekpleister ‘Promotietoren Noord-Nederland’. Aan het miljoenenproject wordt al twee jaar gewerkt. Een spectaculaire klus die begin september zijn hoogtepunt krijgt in een waar hijsspektakel.

Enkele jaren geleden kwam de uit 1935 daterende, buiten gebruik zijnde watertoren in bezit van ondernemer H. van der Most uit Slagharen. Van der Most heeft faam gemaakt met het realiseren van grootschalige toeristische projecten als ‘Kalkar’ (de voormalige kernreactor), ‘Preston Palace’ in Almelo en ‘Speelstad Oranje’ in Beilen.

Hij ontwikkelde begin 1995 al het plan om de toren, gebouwd door een Duitse aannemer, te verbouwen tot ‘informatie-toren van Noord-Nederland’. Het uiterlijk van het gebouw diende daartoe ingrijpend te worden aangepast. Het werk had in 1996 moeten zijn afgerond.

Maar zo snel ging het niet. Het werk kon pas in april van dat jaar beginnen. Voor de transformatie van de toren maakte Odink het ontwerp. Hij noemt zichzelf “projectbegeleider, adviseur, architect en constructeur”.

Eerst gestript

Eerst werd de vijftien verdiepingen hoge toren compleet gestript. Daarna werd rond het karkas een nieuwe stenen gevel gemetseld. Dat metselwerk zit er nu bijna op. In totaal zullen in het project 320.000 stenen worden verwerkt.

Het meest in het oog springende deel van de toren zijn straks de twee glazen panoramaliften aan de buitenkant.

Ze stijgen en dalen in een met koper beklede baan. Er zal 1200 m2 vloeroppervlakte worden verhuurd, verdeeld over elf verdiepingen. Op de begane grond komen daar nog eens 1400 m2 bij. De bovenste vijf verdiepingen krijgen een toeristische bestemming. Daar komt een restaurant, met wijds uitzicht over de ommelanden (tot Zwolle aan toe), en een observatiekoepel met sterrenwacht.

Deze vijf bovenste etages worden momenteel op een terrein nabij de toren bovenop elkaar gezet. Het is de bedoeling dit gevaarte begin september met behulp van een zware kraan op de elfde verdieping te hijsen. “Je moet het zien als een flatgebouw dat op zijn definitieve plaats wordt gezet”, licht Odink toe.

Voor dit spektakelstuk wordt een 98 ton zware kraan opgebouwd. De onderdelen worden met vijftig trailers aangevoerd. De te hijsen top van de toren is 17 meter hoog en heeft een doorsnee van 25 meter.

Infrastructuur

“De kolos gaat compleet afgewerkt naar boven, ik denk zelfs met interieur en al.” Om de hijsklus veilig te kunnen uitvoeren zal de A28, die vlak langs de watertoren loopt, tijdelijk worden afgesloten.

Wanneer de top eenmaal is neergezet, zit ruim driekwart van het project er op. Medio 1999 is de toren zelf klaar, maar het project nog niet. Er zal ook nog het nodige aan de infrastructuur worden gedaan. Rond de eeuwwisseling moet de ‘promotietoren’ zijn deuren voor het publiek openen.

Aan de transformatie van de toren wordt door aannemer Van Dijk uit Hardenberg al twee jaar gewerkt. Bovenop het gebouw wordt begin september nog een ‘flatgebouw’ van vijf verdiepingen geplaatst. Foto: Hans v.d. Vlekkert

Reageer op dit artikel