nieuws

Verzorgd wonen op landgoed in Rhenen

bouwbreed

Verzorgd wonen op een landgoed in moderne gedaante – dat aanbod doet projectontwikkelaar Hopman uit Zoetermeer. Op het terrein van het voormalige Julianaziekenhuis tussen Rhenen en Veenendaal wil Hopman een woon/zorgcomplex realiseren: 130 appartementen, 34 patiowoningen en bijgebouwen. Voor zorg en andere diensten hoeven de bewoners de deur niet meer uit. De bouw moet deze zomer aanvangen en begin 1999 zijn voltooid.

De projectontwikkelaar spreekt van een gat in de markt: ruime woningen (125 m2) voorzien van alle denkbare gemakken en daarenboven de mogelijkheid om zorg op maat in te kopen. Gemikt wordt op “kapitaalkrachtige mensen, die niet langer buiten enige vorm van professionele hulp kunnen.”

Het woon/zorgcomplex is bedoeld voor gezinnen, waarvan een of meer leden een indicatie hebben voor langdurige zorg. Voor de appartementen zullen vooral 55-plussers interesse hebben. De patiowoningen gaan bij voorkeur naar gezinnen met kinderen. Er wordt gemikt op een gemeleerde samenstelling, zodat het complex zich kan onderscheiden van traditionele serviceflats, verzorgingstehuizen en bejaardencentra.

Aantrekkingskracht

Het voormalig ziekenhuisterrein ligt aan de voet van de Utrechtse Heuvelrug. In deze omgeving zijn prachtige voorbeelden bewaard gebleven van oude buitenhuizen. Hun aantrekkingskracht heeft de locatie van de nieuwe buitenplaats ingegeven. Beleid van het ministerie van Landbouw, Visserij en Natuurbeheer, gericht op de inrichting van het buitengebied, heeft hierbij ook een rol gespeeld.

Het geplande landgoed bestaat uit een centraal gelegen, klassieke hoftuin, het Tapis Vert, met aan weerszijden een palazzo en een villa. In de palazzo’s en villa’s zijn de appartementen gedacht. Voor de hoftuin liggen twee groepen patiowoningen.

De architectuur van Van den Dikkenberg en Bons Architecten uit Veenendaal is klassiek geinspireerd. Alle gebouwen krijgen een donkere plint, waarboven uniforme gevelopeningen voor eenheid zorgen. Een soort kroonlijst rondt de bovenlaag op een consistente manier af.

De nieuwbouw wordt zorgvuldig ingepast in de locatie, waarbij het behoud van de waardevolle bomen voorop staat. Het Stijlburo voor tuin en landschapsarchitectuur uit Rotterdam heeft ze geinventariseerd en ingemeten. Op basis daarvan is het terrein verkaveld. Vooralsnog worden alle waardevolle bomen gespaard en blijft het hoogste punt van het complex twee meter onder de hoogste boomkruin steken.

Uit onderzoek dat de ontwikkelaar aan de start van het project heeft gedaan, bleek een toenemende vraag naar vormen van ‘verzorgd wonen’. Het huidige aanbod bestaat veelal uit verouderde woonconcepten met een geringe omvang en daardoor hoge woonlasten. Hopman denkt de zorgkosten lager te kunnen houden door de grotere schaal van zijn project (164 woningen) en door een professioneel zorgaanbod, in samenwerking met de ziekenhuisvoorziening Gelderse Vallei in Bennekom.

Een schets van het toekomstige woon/zorgcomplex. De koopprijzen van de appartementen worden geraamd op f. 375.000, die van de patiowoningen op f. 450.000, beide exclusief service- en zorgkosten.

Reageer op dit artikel