nieuws

‘Vakopleiding perfect begin voor carriere in de bouw’

bouwbreed Premium

De vakopleiding voor Bouwnijverheid in Breda (SSPB) is door zijn eigen leerlingen grondig verbouwd. “Wij bieden een perfecte mogelijkheid voor jongens om, begeleid door ervaren coordinatoren, een goede carriere in de bouw te verwerven”, aldus directeur C. Vermeulen.

Vandaag opent de commissaris van de Koningin van Noord-Brabant, F. Houben, het opleidingscentrum. Directeur C. Vermeulen van de SSPB kan zijn trots over de nieuwbouw moeilijk verbergen. Dit omdat de Stichting Samenwerkingsverband Praktijkopleiding Bouwnijverheid (SSPB) nu meer ruimte herbergt voor het groeiende aantal leerlingen. Maar vooral ook omdat ongeveer 52 van de 160 leerlingen de bouw verzorgden.

De SSPB biedt jongeren die laag geschoold zijn of hun opleiding aan de middelbare school niet hebben afgemaakt, een tweejarig opleidingstraject tot timmerman of metselaar. “Door onze samenwerking met ruim 120 erkende bouwbedrijven in de regio Breda, Oosterhout en Brabant-Noord krijgen de jongeren hier behalve theoretische toetsen, een praktijkopleiding bij een bouwbedrijf en in onze nu nog grotere werkplaats”, aldus Vermeulen.

De nieuwbouw bij de SSPB heeft 450 m2 extra ruimte opgeleverd voor nieuwe theorielokalen, een uitbreiding van de werkplaats met 100 m2 en nieuwe kantoorruimten voor administratie en directie. Zeker 5700 werkuren in negen maanden waren nodig om de nieuwbouw te realiseren. De opleiding, die in 1984 van start ging en ook in 56 andere steden in het land te volgen is, heeft een enorme groei doorgemaakt.

Volgens directeur Vermeulen is dit vooral te danken aan het aantrekken van de economie en de betere arbeidsomstandigheden in de bouwsector. “Na afronding van de opleiding komt zeker negentig procent van de jongeren aan een goede baan in de bouw. Dat motiveert ze enorm, omdat ze weten dat ze goed betaald krijgen tijdens en na de vakopleiding en dat ze het werk aankunnen door ervaring uit de praktijk. Bouwbedrijven zien ons daarom graag aankomen met jong talent.” Vermeulen schroomt niet zijn opleiding aan te prijzen.

Reageer op dit artikel