nieuws

Toeristen

bouwbreed Premium

De Uithof in Utrecht trekt sinds kort een nieuwe stroom toeristen: de architectuurtoeristen. Elsevier maakte een rondgang langs de vorig jaar opgeleverde parels: het Educatorium van OMA en het Minnaertgebouw van Neutelings Riedijk Architecten. Gebouwen vol innovatieve, technische hoogstandjes die goed passen bij een universiteit met veel betastudies, maar vooral aangename en bruikbare werk- en verblijfplaatsen, waar studenten en docenten trots op zijn. In het verschiet liggen nog een natuurkundegebouw van Ben van Berkel en een nieuwe universiteitsbibliotheek van Wiel Arets. “De Uithof maakt nu de overgang van puberteit naar volwassenheid” aldus Willem Jan Neutelings. De Utrechtse architectuurambitie loont.

Het omvangrijke jaarverslag van de Europese Rekenkamer bevat honderden gevallen van fraude en verduistering. In 1997 liep de verliespost op tot 1,4 miljard ecu. “Vermoedelijk is dat het topje van de ijsberg” aldus Maarten Engwirda, lid van de rekenkamer, in Vrij Nederland. Bijna tien procent van de Europese uitgaven is dubieus; geld dat ten onrechte of ongecontroleerd is uitgegeven. En dat dreigt alleen maar erger te worden in een uitdijende Europese markt. Voor een beetje sjoemelaar is het geen kunst een loopje te nemen met de ingewikkelde steun en subsidieregelingen. “Het Europese controlebestel loop gewoon vijftien jaar achter.”

Architecten die zich niet profileren in vormgeving maar als generalisten, creeren kansen voor een veelzijdige ontwerppraktijk. Max.1 en Benthem van Crouwel Architecten zijn exemplarisch voor ontwerppraktijken waarin zoveel mogelijk aspecten in de analyse van de ontwerpopgaven betrokken worden. In het mei-nummer belicht de Architect de ontwerpen van beide bureaus waarin de organisatie van het programma een centrale plaats inneemt en de architectuur niet meer lijkt te zijn dan een voor de hand liggende afgeleide.

Max. 1: “Het is van vitaal belang niet te specialiseren. Op alle gebieden die bestreken worden door een plan moet je mededelingen kunnen doen. Als architect ben je onthand, als je bijvoorbeeld weinig afweet van een constructie. Je moet weten hoe een begroting in elkaar steekt, welke technieken ingezet kunnen worden, want anders word je het slachtoffer van mensen die er wel verstand van hebben.”

Reageer op dit artikel