nieuws

Reddingsactie voor herstel van vier molens

bouwbreed

Voor het opknappen van molens is te weinig geld, ondanks de subsidieregelingen voor herstel en onderhoud. De vereniging De Hollandsche Molen voert daarom een reddingsactie uit om vier molens in verschillende delen van het land en van verschillend typen te behouden.

Startsein van deze ‘Vierwindstreken-loterij’ geeft volgende week vrijdag Prins Claus bij de oplevering van de restauratie van De Rijn en Lek in Wijk bij Duurstede, de enige nog bestaande molen in Nederland die op een stadspoort is gebouwd. De loterij wordt gevoerd voor herstel van molens in Stiens (Friesland), Wijk en Aalburg (Noord-Brabant), Winterswijk en Haarlem. In Stiens staat een poldermolen al enige tijd met slechts twee wieken, omdat de andere twee verrot bleken. Herstel hiervan vergt een relatief bescheiden bedrag, aldus De Hollandsche Molen, net als het groot onderhoud aan de korenmolen in Wijk en Aalburg. Van de Sevink Molle in Winterswijk resteert alleen nog maar de romp; voor het opknappen hiervan komt de vereniging nog een halve ton tekort. Grootste klus is de herbouw van De Adriaan in Haarlem. Dit werk zal f. 2,5 miljoen kosten. De Hollandsche Molen moet hiervoor nog f. 750.000 bijeensprokkelen bij particulieren en het bedrijfsleven.

Reageer op dit artikel