nieuws

Protect System creeert tijdelijke gevel rond bouwproject

bouwbreed

Goede afdichting van steigers ter bescherming van de omgeving is niet altijd even gemakkelijk te realiseren. Daarbij vraagt het veel kostbare montagetijd. Een revolutionair beschermingssysteem dat rondom de steiger een optimale afdichting garandeert en in relatief korte tijd is te monteren, is het Protect System dat deze maand door Layher Nederland uit Raamsdonksveer naar ons land wordt gehaald.

Het Protect System is een modulair wand-, c.q. gevel cassettesysteem dat tegemoet komt aan hoge eisen van stabiliteit en bescherming, en dat met korte montagetijden is aan te brengen. Bedenker van het systeem is Layher GmbH en Co. KG.

Een wandcassette vormt het kernelement. Met afmetingen van 0.73 x 1,0 tot 2.57 x 1.0 past deze volledig op het Layher stramien van zowel het Blitz- als het All-Round steigersysteem. Voor de verschillende gebruikssituaties zijn diverse cassettetypen beschikbaar. De wandcassette (22 kg), bestaat uit een robuust aluminium frame en een hierin gemonteerd verzinkt stalen paneel. Een lichter, 13 kg wegend element, heeft binnen het aluminium frame een lichtdoorlatend kunststof sandwichpaneel dat bij werkzaamheden op de steiger voldoende daglicht doorlaat. Van een geluidwerend element met een gewicht van 25 kg, is het verzinkt stalen paneel bekleed met een geluiddempend materiaal. Het geproduceerde (bouw)lawaai wordt daarmee met ca. 26 dB wordt gereduceerd.

Bij alle cassettetypen zorgt een rondom aangebracht rubberen profiel voor een goede afdichting tussen de afzonderlijke elementen. Binnen een gevelvlak zijn alle typen cassettes op elke gewenste plek te monteren.

Behalve de cassette-uitvoeringen behoren tot dit Protect System nog verschillende andere toebehoren. Zo zijn er nog speciale hoekstukken van 90 gr. C. en 130 – voor binnen en buitenhoekbekleding.

Layher heeft bovendien gedacht aan een wind- en regendichte overkapping. Hiervoor zijn dakcassettes beschikbaar die, gedragen door speciale oplegprofielen, tot circa 300 mm buiten de steiger steken.

Voor het afdichten van kieren zoals bij de aansluiting met de gevel en de onderste cassette gebruikt Layher een universeel aluminium afsluitprofiel met geintegreerde houten lijst en kedergroef. Door hierop houten platen te spijkeren of kunststof folie te spannen is een goede afdichting verzekerd.

Pijpkoppelingen

De bevestiging van de panelen gebeurt met behulp van speciale pijpkoppelingen die op de steigersystemen Blitz en Allround passen. Deze koppelingen worden bevestigd aan de verticale en horizontale steigerbuizen. Het onderste paneel wordt met behulp van in het aluminium frame aangebrachte ogen aan haken opgehangen. Bevestiging gebeurt met het hierover heen aangebrachte bovenliggende paneel, dat tevens het gewicht van het weer daarboven liggende paneel draagt.

Het is altijd mogelijk van een volledig gemonteerde wand een of meerdere panelen te verwijderen en deze door andere, bijvoorbeeld geluidwerende of lichtdoorlatende, panelen te vervangen of om materialen aan te voeren.

Geluidhinder

In het geval van asbestsanering gelden uitvoerige maatregelen om tegemoet te komen aan de eisen met betrekking tot emissie en afdichting. Hierbij mogen beslist geen asbestvezels ongecontroleerd in de omgeving komen. Met het Protect-System en een tussen gevel en steigervloer gecreeerde onderdruk zijn dergelijk kritische saneringswerkzaamheden snel en effectief uit te voeren.

Ook met betrekking tot de geluidhinder worden vooral bij projecten in steden of in de nabijheid van ziekenhuizen hoge eisen gesteld ter voorkoming hiervan. In dit soort situaties kunnen de geluiddempende cassettepanelen van het Layher systeem uitstekend dienen als tweede gesloten gevel. Bij langdurige bouwwerkzaamheden bieden deze panelen in winterperioden bovendien een goede bescherming c.q. isolatie van de werkplek tegen lage omgevingstemperaturen.

Door de fraaie afwerking van de elementen en de vlakke gesloten wandconstructie die hiermee is samen te stellen, komt het Protect-System ook tegemoet aan esthetische eisen.

Het systeem is niet bedoeld als alternatief of als vervanging voor kunststof folien, maar is een functioneel, volledig nieuw ontwikkeld afdichtingsconcept, dat in Duitsland bij vooral asbestsanering inmiddels zijn bijzondere eigenschappen heeft bewezen.

Doordat de Protect System panelen steeds weer opnieuw zijn te gebruiken, wordt ook een bijdrage aan het milieu gegeven.

Henk de Vreede

Met het Layher Protect-System is tegen de steiger een tweede gevel te monteren, die door zijn volledig gesloten constructie zelfs asbestsanering mogelijk maakt. De cassettes passen binnen het Layher stramien van het Blitz- en Allround steigersysteem.

Met speciale pijpkoppelingen worden de cassettes aan de steiger bevestigd.

Een rubberen profiel rondom het cassetteframe zorgt voor een stofvrije afdichting van de op elkaar geplaatste cassettes.

Tegen de dakcassette is een aansluitprofiel met geintegreerde houten lijst bevestigd, door middel waarvan een goede afdichting met de gevel is te maken.

Reageer op dit artikel