nieuws

Parochie wil kerk niet als monument verkopen

bouwbreed

den haag/eindhoven – De Heilige Vincentius-kerk aan het Pastoor Dusseplein in Eindhoven staat in de etalage. Volgens de voorzitter van het bestuur van de RK Districtsparochie Woensel-Midden, W.A. van Belkum, heeft zich reeds een serieuze gegadigde gemeld.

De gemeente weigert echter mee te werken aan een wijziging van het ter plaatse geldend bestemmingsplan en daarom liggen de onderhandelingen tussen het kerkbestuur en de aspirant-koper momenteel stil.

Van Belkum en de secretaris van het parochiebestuur, Th. de Graaf, waren vrijdag bij de Raad van State in Den Haag. Via een procedure bij de Raad van State trachten zij de Vincentiuskerk, die vorig jaar werd gesloten, van de gemeentelijke monumentenlijst af te krijgen. Het betreft hier een hoger-beroeps procedure. Eerder kreeg het parochiebestuur nul op het rekest bij de rechtbank in ‘s-Hertogenbosch.

Rond 1993 trad het nieuwe bestuur van de Districtsparochie Woensel-Midden aan. Toen had de parochie nog vier kerken: de Onze Lieve Vrouwe Lourdes, de Sint Jan Evangelist, de Judas Tadeus en de Heilige Vincentius. Feit is dat kerken steeds minder bezoek krijgen, terwijl het onderhoud slokken geld blijft kosten. Volgens het parochiebestuur kwam daardoor in 1993 het pastorale werk in het gedrang. Er werd besloten kerken af te stoten. Inmiddels is de Judas Tadeuskerk gesloopt ten behoeve van een appartementencomplex, met daaronder winkels.

Showroom

Over de toekomst van de Heilige Vincentius vertelt secretaris De Graaf dat het in ieder geval de bedoeling is het gebouw te behouden. De aspirant-koper wil er een showroom in vestigen en in de pastorie gaan wonen. Hij vindt het geen enkel probleem dat de kerk een gemeentelijk monument is. Maar om niet afhankelijk te zijn van een koper, wil het parochiebestuur af van de status van gemeentelijk monument. Dat zou kopers over het algemeen afschrikken. “Je mag nog geen verflaagje aan de binnenkant veranderen”, weet De Graaf.

De post achterstallig onderhoud van de Vincentius-kerk is opgelopen tot 7,5 ton. De gemeente heeft niet meer dan 3000 gulden subsidie toegezegd. De Graaf en Van Belkum willen niet zeggen of het kerkbestuur de 7,5 ton in kas heeft. “We zijn financieel aan de beterende hand”, geeft Van Belkum toe. Over zes weken hoopt de Raad van State uitspraak te doen.

Reageer op dit artikel