nieuws

‘Oranje-indiaan’ bouwt voetbalmuseum in achtertuin

bouwbreed

emmen – Hij is bijna net zo bekend als de voetballers zelf. Graadje Hendriks uit Emmen die uitgedost als ‘oranje-indiaan’ de belangrijkste voetbalwedstrijden verlevendigt en zich de meest trouwe supporter van het Nederlands elftal mag noemen. Vijfentwintig jaar geleden vond hij voetbal maar een “dom heen en weer gedraaf”. Nu bouwt hij achter zijn huis een eigen ‘Oranjemuseum’.

Of het nou in Turkije, Roemenie, de Verenigde Staten of Wales is: altijd komt men Hendriks in het stadion tegen om Oranje te ondersteunen. Verkleed als een oranje gekleurde indiaan met hoofdtooi beukt Hendriks elke wedstrijd op een grote trom om de stemming er bij het publiek in te brengen. Vanaf 31 mei is hij in Brazilie om Oranje te volgen tijdens een tiendaagse oefentrip door dit land.

Als hij terugkomt kan hij zijn Oranjemuseum inrichten, dat op 55 vierkante meter grond achter zijn woning aan de Warmeerweg komt. Samen met vrienden en kennissen bouwt de Emmenaar het tien meter lange gebouw zelf in zijn vrije tijd. “Het schiet al mooi op. Ik verwacht dat we in de eerste week van juni klaar zijn. De officiele opening van het museum wil ik in juli houden. Twee oud-internationals van het Nederlands elftal en een huidige international van Oranje hebben hun komst min of meer toegezegd”, vertelt Hendriks trots.

Een burger die een museum bouwt achter zijn woonhuis is een niet alledaags verschijnsel. Hendriks kreeg de bouwvergunning probleemloos rond. “Ik heb bij de gemeente Emmen een bouwaanvraag ingediend voor een garage met carport. Dat verzoek is gehonoreerd. Ik mag zelf weten wat ik in mijn garage doe en richt het daarom in als Oranjemuseum. De auto komt onder de carport te staan. Als Oranje-supporter heb ik door de jaren heen in binnen- en buitenland zoveel voetbalattributen verzameld, dat mijn eigen huis bijna uitpuilt van deze spullen. In elke kast of la ligt wel iets. Ik vond het de hoogste tijd worden om mijn collectie in een ruimte onder te brengen. Het is een prachtige verzameling die ik graag wil delen met buitenstaanders. Vandaar mijn keuze voor een museum.

Uruguay

Hendriks runt in Emmen een bedrijf dat handelt in Mercedes-motoren voor vrachtwagens en personenauto’s. “Het voordeel van een kleine zelfstandige zoals ik is dat je je eigen tijd kunt indelen. Mijn werktijden kan ik dan ook volledig aanpassen op mijn voetbalhobby”, zegt de 48-jarige Emmenaar.

“In 1974 ben ik pas voetballiefhebber geworden en dat kwam door het wereldkampioenschap in West-Duitsland. Voor die tijd interesseerde de sport me totaal niet. Ik vond het maar een dom heen en weer geren van 22 spelers. Kennissen van mij hadden echter kaartjes voor de wedstrijd Nederland- Uruguay in Hannover en vroegen of ik ook mee wou. Ze gingen met een bus. Puur om de gezelligheid besloot ik om mee te gaan, de voetbalwedstrijd zelf kon me als het ware gestolen worden.”

De wedstrijd en de sfeer vielen zo in de smaak bij Hendriks dat hij tijdens het WK nog twee wedstrijden van Nederland bezocht. De finale in Munchen tussen West-Duitsland en Nederland moest hij wegens geldgebrek laten schieten. Sinds dat WK in 1974 had de voetbalkoorts Hendriks te pakken. Jarenlang reisde hij met groepje liefhebbers naar alle thuiswedstrijden van het Nederlands elftal.

Trom

Voor de tot dan toe anonieme Oranje-supporter veranderde alles in 1988 tijdens het Europees kampioenschap in Duitsland. “Na de tweede poule-wedstrijd van Nederland tegen Engeland besloot ik bij de daaropvolgende wedstrijd tegen Ierland een grote trom mee naar de tribune te nemen. Tot grote hilariteit van mijn vrienden. Tussen al die Oranje-fans stond ik daar telkens op te beuken om zo extra sfeer te maken. Dat getrommel had ik afgekeken van ‘Manolo’, een beroemde Spaanse voetbalfan die zijn nationaal team altijd op deze wijze steunde”, vertelt Hendriks.

“Ik kreeg erg veel respons van de andere toeschouwers en sinds die wedstrijd heb ik mijn trom altijd mee genomen naar de wedstrijden van Oranje. In de afgelopen elf jaar heb ik vrijwel alle uit- en thuiswedstrijden van het Nederlands elftal bijgewoond. Alleen de uitwedstrijd tegen San Marino in 1997 en de thuiswedstrijd tegen Turkije in hetzelfde jaar moest ik door omstandigheden laten schieten. Ik heb de trom onlangs eens thuis gelaten omdat ik zo een last van mijn rug had. Prompt was er veel minder sfeer en lawaai op de tribunes”, lacht hij.

Hendriks behoort tot de kleine groep supporters die Oranje waar dan ook ter wereld achterna reist. “De mensen die zo nu en dan eens een thuiswedstrijd van het Nederlands elftal bezoeken, zijn niet de ware fans. Ik behoor tot de kleine groep supporters die Oranje door dik en dun steunt en het elftal zelfs in het buitenland niet in de steek laat. Ik vind uitwedstrijden sowieso leuker om te bezoeken dan thuiswedstrijden. Op de tribunes in Nederland kom ik met mijn trom bijna niet boven het lawaai van die tele-toeters van andere toeschouwers uit. In het buitenland is dat niet zo en valt mijn act veel meer op.”

Hendriks’ liefde voor het Nederlands elftal gaat zroject ver, dat hij ook alle oefenwedstrijden van het team bezoekt. “Ik ben in 1997 ook meegeweest met de oefentrip naar Zuid-Afrika. Daar ben ik zelfs speciaal op de foto gekomen met Nelson Mandela. Dat vond ik een schitterende ervaring. Ook de oefentrip van Oranje naar Miami in februari 1998 heb ik meegemaakt.”

Indiaan

Sinds 1994 springt Hendriks extra in het oog op de tribunes. Hij trekt namelijk voor alle wedstrijden van het Nederlands elftal een oranje gekleurd indianenpak aan en hij zet een tooi op zijn hoofd. “Tijdens het WK van 1994 in de Verenigde Staten heb ik die uitdossing gekocht in een souvenirwinkel.” Met zijn onafscheidelijke trom en indianen-outfit is Hendriks in de voorbije jaren dan ook een bekende Nederlander geworden. Ook de buitenlandse media portretteren hem regelmatig tijdens voetbalwedstrijden.

“Alle wedstrijden van Jong Oranje volg ik ook. Dat komt doorgaans goed uit, omdat de jeugd meestal een dag voor het grote Oranje speelt. Eind mei ben ik nog in Roemenie geweest om Jong Oranje aan te moedigen tegen de Roemenen. Ik stond daar als enige Oranje-fan op de tribune tussen twintigduizend Roemenen. Na afloop ben ik nog persoonlijk bedankt door de spelers en begeleiders van Jong Oranje voor mijn support. Dat is toch schitterend?”

Door de jaren heen kennen alle Oranje-internationals Hendriks persoonlijk. “Een groep vaste supporters, onder wie ikzelf, vliegt ook regelmatig met de spelers mee in het vliegtuig naar uitwedstrijden toe. Dan heb je mooi de gelegenheid om eens met de voetballers te praten. Ik heb alle internationals in de afgelopen tien jaar gesproken en sta met velen van hen op de foto. Het zijn stuk voor stuk sympathieke jongens. Met name Danny Blind, Jan Wouters en de gebroeders Koeman mocht ik graag. Erwin heeft me in 1998 nog persoonlijk uitgenodigd om zijn afscheidsfeest in het FC Groningen-stadion mee te maken. Dat vind ik een hele eer”, glimt de Emmenaar.

Sponsor

Nederlands bekendste supporter erkent dat hij een dure hobby heeft. De vele buitenlandse vliegreizen en overnachtingen en de entreekaartjes voor wedstrijden kosten immers veel. Gelukkig is daar iets op gevonden door hem. “Sinds 1996 heb ik een sponsor. Keukenzaak Hans Verkerk betaalt al mijn voetbaltickets, de vliegtrips en de hotelovernachtingen. In ruil daarvoor loop ik met hun naam op en zorg ik ervoor dat deze duidelijk in beeld komt. Tot het jaar 2000 heb ik nog een contract met Verkerk.”

Op de vraag wat zijn vrouw van de hobby van haar man vindt, antwoordt de voetbalfan: “Zij houdt ook van voetbal en gaat bij thuiswedstrijden van Oranje vaak mee. We boeken onze vakanties altijd tegelijkertijd met een Europees of wereldkampioenschap voetbal. Behalve het bezoeken van de wedstrijden kunnen we dan ook lekker ontspannen. De aanstaande trip met het Nederlands elftal naar Brazilie wordt onze zomervakantie. We hebben er erg veel zin in. Zodra we in juni terug zijn uit Zuid- Amerika kan ik me gaan bezighouden met de inrichting van het museum”, aldus Hendriks.

Vanaf juli stelt hij zijn enorme collectie attributen van het Nederlands voetbalelftal tentoon. Het gaat onder meer om foto’s, petjes, sjaaltjes, vaantjes, voetbalshirts, handtekeningen, posters en krantenknipsels. Bezoekers kunnen er straks op afspraak gratis een kijkje komen nemen.

Oranje-indiaan Graadje

Hendriks, de trouwste supporter van het

Nederlands elftal, voor het in aanbouw zijnde Oranjemuseum achter zijn huis.

Foto: Peter Wouda

Bouwvergunning kwam probleemloos rond

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels