nieuws

Nederlandse bouwers klaar voor evacuatie

bouwbreed

Nederlandse bouwers en ingenieursbureaus die werk uitvoeren in Jakarta zijn als gevolg van de onrust in de stad op alles voorbereid. Kantoren zijn gesloten, evacuatieplannen liggen klaar en er zijn ‘tickets in het vooruit’ gekocht om zo snel mogelijk het land te kunnen verlaten als dat nodig mocht zijn. De bedrijven maken deel uit van een ‘inlichtingencirkel’, die de Nederlandse ambassade heeft opgezet om elkaar te kunnen informeren over de toestand. De Nederlandse luchtmacht houdt in Singapore een DC-10 achter de hand om landgenoten te kunnen vervoeren als de nood te groot dreigt te worden.

De activiteiten van Nederlandse bouwers en advies- en ingenieursbureaus zijn sinds een half jaar al sterk in omvang gekrompen als gevolg van de vrije val van de Indonesische munt. Een aantal voert er nog werken uit of heeft er een vestiging, die niet zo maar kan worden verlaten.

Het ingenieursbureau DHV uit Amersfoort heeft een eigen kantoor in Jakarta, waar dertig Nederlanders en tweehonderd Indonesiers werken. Het kantoor is afgelopen donderdag al gesloten. De werknemers werken zoveel mogelijk thuis aan de 25 projecten op het terrein van ruimtelijke ordening, havens en irrigatie, die over heel Java zijn verspreid. Bezoek aan de projecten is er niet meer bij.

“Er ligt een kant-en-klaar evacuatieplan gereed. De dertig Nederlanders hebben allen hun paspoort en geld bij zich”, aldus mevrouw Enst van DHV. “We bekijken de situatie per dag. Voor woensdag, donderdag en vrijdag zijn namelijk al weer studentendemonstraties aangekondigd.”

Ambassade

De Nederlandse ambassade werkt met een crisisstaf, het lokale personeel is naar huis gestuurd. Dat is niet alleen vanwege de grote chaos en plunderingen in de stad. Momenteel worden de ambassade en de woning van de ambassadeur verbouwd. Het architecten- en ingenieursbureau De Weger uit Rotterdam heeft daar de plannen voor gemaakt vanuit haar vestiging in Jakarta. Via een email van de manager aldaar vernam men in Rotterdam dat er alleen ’s morgens nog enkele uren wordt gewerkt omdat de dertig ‘locals’ – de autochtone medewerkers – maar moeilijk hun woningen kunnen bereiken vanwege de verkeerschaos.

Voor de twee Nederlandse managers zijn zogenaamde open jaw-tickets gekocht, waarmee op elk moment de terugreis naar Nederland kan worden gemaakt.

Witteveen en Bos raadgevende ingenieurs Deventer heeft eveneens de vestiging in Jakarta gesloten. In de nacht van donderdag op vrijdag heeft de heer Coppes, directeur buitenland, nog contact gehad met de paar Nederlanders die daar voor de onderneming actief zijn. De Indonesische staf is naar huis gestuurd en wacht op telefonisch nadere orders. Het werk dat men er uitvoert is sinds een half jaar al tot een minimum beperkt.

Ir. H. Hangelbroek, directeur van de Vereniging van Nederlandse Aannemers met belangen in het buitenland (NABU). liet weten dat – voor zover er door zijn veertien leden in Indonesie wordt gewerkt – hij voor hen geen acties hoeft te ondernemen. “De meesten zijn op alles voorbereid en hebben zelf scenario’s klaar liggen voor het geval dat.”

‘Blij toe’

Ballast Nedam heeft zijn kantoor in Jakarta gesloten en het personeel naar huis gestuurd. Gisteren kon Cobouw al melden dat de Hollandsche Beton Groep twee grote bouwprojecten in het centrum heeft stilgelegd omdat aanvoer van materialen niet meer mogelijk is.

Koninklijke Boskalis Westminster NV, gevraagd naar hun mogelijke belangen in Indonesie, meldde ons: “Wij zitten er momenteel niet. Blij toe.”

Reageer op dit artikel