nieuws

Monument om van te smullen

bouwbreed Premium

“Een uitdagende opdracht.” Zo kwalificeert projectleider Peter Vierhout van aannemer Nelissen Van Egteren Bouw BV de ingrijpende verbouwing van het monumentale pand ‘De Librije’ in de Zwolse binnenstad tot restaurant. Eerst en vooral moest gewerkt worden volgens aanwijzingen van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg. Die stelde als voorwaarde dat de authentieke constructies in tact moesten blijven. En daarnaast was er de eis van de opdrachtgevers Jonnie en Therese Boer, dat het werk binnen een maand zou zijn voltooid. Dankzij de eendrachtige samenwerking van 45 vaklieden is dat gelukt. Het vijftiende-eeuwse complex, dat in de loop der eeuwen diverse bestemmingen kende (Dominicaner klooster, synagoge, militair kantoor, gemeentelijke expositieruimte voor hedendaagse kunst) is nu omgetoverd tot restaurant. Zowel de grote kelderruimte als de boven het souterrain gelegen beletage en twee verdiepingen ondergingen een metamorfose.

Het voor Zwolle waardevolle, unieke monument werd gerestaureerd op grond van een door architect Cor de Bruin gemaakt plan. De plafonds werden in de originele kleuren rood, geel en groen beschilderd. Ook de wanden en het houtwerk keerden in authentieke uitvoering terug.

“Gemakkelijk was het niet, die verbouwing”, zegt Vierhout. “De natte bewerkingen (schilderen, stukadoren en tegelzetten) moesten tussen alle andere bouwwerkzaamheden door uitgevoerd worden”. Het gevolg was dat het af en toe krioelde van vaklieden in relatief kleine ruimten. Toch is het gelukt om binnen de gestelde termijn de restauratie te klaren. Het resultaat is een monument om van te smullen.

Reageer op dit artikel