nieuws

Montevideo presenteert plan voor gedeeltelijk ondergrondse spoorlijn

bouwbreed

montevideo – De hoofdstad Montevideo van Uruguay wil over vier jaar de eerste metro laten rijden. De eerste fase beslaat achttien kilometer en loopt deels onder de grond. De kosten bedragen 1,7 miljard gulden. Het Canadese SNC Lavalin heeft een plan ingediend.

Montevideo praat al sinds de jaren twintig over een metro. Technische en financiele hindernissen hielden de realisatie evenwel op. De stad verkeert sinds tien jaar in een verkeerschaos. Het openbare busvervoer houdt geen gelijke tred met de vraag ernaar. Om die reden verhuizen steeds meer mensen naar voorsteden. Bijna al deze mensen werken in de hoofdstad, zodat de problemen rond verkeer en vervoer zich daar naartoe hebben verplaatst.

Chaos

De metro kan die chaos in belangrijke mate oplossen. Twee jaar geleden liet het staatsspoorwegbedrijf AFE de mogelijkheden onderzoeken voor de aanleg van een spoorverbinding tussen het centrum van Montevideo en de voorsteden. Sindsdien bleef het stil rond dit voorstel. Het metroplan komt van de gemeente Montevideo. Van het achttien kilometer lange spoor loopt vijf kilometer in het centrum onder de grond en bedient daar zes stations. Het bovengrondse gedeelte van de metro wordt inclusief twaalf stations verhoogd aangelegd. Montevideo gaf SNC Lavalin intussen opdracht voor een haalbaarheidsstudie die ongeveer een jaar in beslag zal nemen. De Canadese regering betaalt alle kosten.

Rijksdaalder

De hoofdlijnen liggen vast: de bouw neemt vier jaar in beslag, de concessie dertig jaar. Een kaartje kost een rijksdaalder. De gemeente schat de capaciteit rond de 250.000 reizigers per dag. Na de haalbaarheidsstudie wordt een gedetailleerd project voorgelegd. Daarna volgt een openbare aanbestedingsprocedure.

Reageer op dit artikel