nieuws

Megatheater in Utrechtse Jaarbeurs

bouwbreed

De Koninklijke Nederlandse Jaarbeurs gaat voor zeven miljoen gulden verspijkeren aan het Beatrixgebouw in Utrecht. De bestaande congreszaal wordt omgedoopt in het Beatrixtheater. Het betreft een tijdelijke voorziening. De Utrechtse Jaarbeurs en Van den Ende hebben het vaste voornemen rond 2003 in de Domstad samen een nieuw megatheater op te tuigen. Amsterdam viel voor een theater buiten de boot.

Het Beatrixtheater moet vanaf april volgend jaar voor een periode van vier tot vijf jaar onderdak bieden aan musicals van Joop van den Ende. Volgens Jaarbeurs-directeur J. van der Does de Willebois krijgt de congreszaal 1140 stoelen. En de restauratieve voorzieningen op de begane grond van het dertig jaar oude Beatrixgebouw ondergaan een ingrijpende aanpassing.

De plannen daarvoor zijn ontwikkeld door architect Meys, de huisarchitect van Van den Ende.

Meys was verantwoordelijk voor de vernieuwing van het VSB Circustheater in Scheveningen. De verbouwing van het Beatrixgebouw wordt nog dit jaar tijdens de zomermaanden en in de stille winterperiode uitgevoerd.

Daarna ligt het in de bedoeling dat Endemol Entertainment en Jaarbeurs samenwerken bij de ontwikkeling van een nieuw megatheater. In het kader van het Utrecht City Project wil de Jaarbeurs fors uitbreiden. Het congrescentrum heeft grote behoefte aan een geluiddichte zaal met 2500 stoelen. Bovendien wil de directie de beursbezoekers meer vermaak bieden. Het nieuwe theater moet onderdeel uitmaken van een groot complex inclusief hotel, casino en winkels. Multivastgoed en het Amerikaanse bureau Jerde ontwikkelen thans daarvoor de eerste schetsen. Het gaat om een investering van naar schatting 30 miljoen gulden.

“We zullen een gezamenlijke studie doen naar de mogelijkheden van nieuwbouw. Zo is in het huurcontract vastgelegd”, aldus directeur Van der Does de Willebois.

Endemol Entertainment kondigde eerder aan een nieuw musicaltheater te zullen bouwen in Amsterdam. Het bedrijf trok zich echter terug uit de planontwikkeling voor een uitgaanscentrum nabij de Arena in Amsterdam-Zuidoost. Volgens een woordvoerster van Joop van den Ende Theaterproducties staan de bouwplannen in Amsterdam en Utrecht los van elkaar. De gemeente Amsterdam laat weten dat er geen contacten meer bestaan met Van den Ende over de bouw van een nieuw theater.

Reageer op dit artikel