nieuws

Lage overheadkosten maken Tensa-systeem concurrerend

bouwbreed Premium

Tensa introduceert op het XIIIth FIB Congres en Exhibition in de Amsterdamse RAI een voorspansysteem van het Italiaanse Tensacciai. “Wij hebben een klein kantoor en communiceren direct met de technische staf van de fabrikant. Onze overheadkosten zijn laag. Daardoor kunnen wij concurreren met andere voorspansystemen.” Dat zegt ing. R.J. Looij MBA, directeur van adviesbureau Tensa uit Alphen aan den Rijn.

Tensa bewerkt vanaf vorig jaar de markt met de systemen van Tensacciai. De naam van deze Italiaanse fabrikant betekent letterlijk ‘spanstaal’. Voor iemand uit Nederland is dat in het Italiaans niet uit te spreken. Daarom heeft Looij zijn bureau Tensa genoemd. Hij adviseert over technische systemen en toepassingen op het gebied van voorspanning, tuisystemen en speciale funderingstechnieken.

Het tuisysteem van Tensacciai is inmiddels toegepast bij de Dintelhavenbrug.Dat is een stalen boogbrug voor treinen. Daarin zijn tuikabels gebruikt voor de verbinding van het dek met de bogen. Vroeger zijn dit soort constructieve elementen veel uitgevoerd als buizen of hangkabels. Tuikabels zijn echter snel te monteren en aan te spannen. Het gaat hetzelfde als de voorspankabels van Tensacciai, de tuikabels worden streng voor streng gemonteerd en gespannen. Bij de Dintelhavenbrug hebben drie man met licht spanmaterieel dat gedaan. Het werk is technisch ondersteund door de ontwikkelingsafdeling van Tensacciai in Milaan.

Het voorspansysteem dat Tensa nu introduceert, is in Nederland nog niet als voorspansysteem in beton toegepast. Looij verwacht echter dit jaar daarvoor nog een opdracht te krijgen. Dit jaar moet ook de certificering rond zijn voor het ‘KOMO-attest-met-productcertificaat’ van het Italiaanse product. Met het systeem denkt Looij het terrein dat door ter plaatse gestort beton aan prefab beton is verloren, weer terug te kunnen winnen. Het voorspansysteem maakt ‘in situ’ beton weer concurrerend, stelt hij. Hij denkt het te weten, want hij heeft zestien jaar ervaring op het gebied van voorspantechniek. Ook weet hij het nodige over tuikabels. Looij heeft geen kostenverhogend kantoor. Hij werkt alleen, maar wel met de backing van het kantoor in Milaan. De communicatie met dat kantoor gaat elektronisch. Tekeningen wijzigen en printen gaat per email.

Fabrikanten van de zeven andere in Nederland gangbare voorspansystemen hebben allemaal fabrieken in Nederland. Daar werken veel mensen. Door te werken met kleine agentschappen in de diverse landen van Europa en een centrale fabrikageplaats in Italie, is concurrerend te werken. Zo denkt Looij zeker “een deel van de markt te kunnen pakken”.

Strengankers

Tijdens het FIB-congres, dat tot en met morgen duurt, vraagt Tensa ook aandacht voor de funderingstechniek van grondankers met strengen. In Nederland worden veel grondankers toegepast waarbij staven worden gebruikt voor het overbrengen van krachten. In het buitenland zijn al wel grondankers toegepast waarbij kabelstrengen de trekkracht overbrengen.

Een eerste toepassing in Nederland is inmiddels gerealiseerd. Voor de renovatie van de sluis bij IJmuiden zijn in het afgelopen jaar vierhonderd strengankers toegepast. Dat werk is samen gedaan met Diwidag Systems International en Smet Foundation en Consolidation. Op dit werk zijn ook strengen voor het eerst in Nederland onder water afgespannen. De verlengingen zijn met behulp van een elektronisch systeem gemeten tot op honderdsten van een millimeter. De grondankers van Tensa met 78 strengen brengen volgens Looij hogere krachten over dan de hier overbekende Van Leeuwen ankers.

Tensacciai voorspansysteem voor de brug over de Loing bij Nemours in Frankrijk.

Reageer op dit artikel