nieuws

Kermisachtige sfeer bij opening Westlandroute Transportonderneming ziet ludieke actie sneuvelen

bouwbreed Premium

Het Westland heeft dan eindelijk zijn veilingroute. Onder enorme publieke belangstelling hebben minister Jorritsma en de Zuid-Hollandse gedeputeerde Ted Jansen woensdag in alle vroegte maar liefst vier wegen geopend. Het gaat om de Verlengde A4, de N54, de N211 en de N222. “Het Westland ligt open”, aldus de minister van Verkeer en Waterstaat. Een weg die overigens voor het Wateringse recyclingbedrijf Van Vliet Contrans daags te voor nog potdicht bleek.

Ruim f. 130 miljoen heeft de aanleg van de vier wegen gekost. Maar voor dit geld behoort de overlast van vrachtwagens van en naar de bloemenveiling Holland in Naaldwijk voor de kernen Rijswijk en Wateringen definitief tot het verleden. Met de uitbreiding van het wegenstelsel heeft niet alleen het vrachtverkeer maar ook verkeer uit Wateringen en het zuidwesten van Den Haag een directe verbinding naar de A4 en de A13. In de loop van dit jaar moet ook het stuk A4 tussen het Harnaschknooppunt en de verlengde Kruithuisweg (N74) ten zuiden van Delft klaar zijn.

Er was afgelopen woensdag dan ook reden voor een uitbundig feestje op de door Jorritsma en Jansen geopende wegen. Diverse standjes met koffie en broodjes zorgden voor de inwendige mens, terwijl muziek uit twee draaiorgels er een kermisachtige sfeer aan gaven. Westlandse bloemenmeisjes deelden bosjes tulpen uit en de vakantievierende jeugd gebruikte de wegen nog even als een grote skeeler- en skatebaan.

Advertenties

Maar deze pret op het vroege tijdstip kon niet al te lang duren. In de loop van de ochtend werden de wegen vrijgegeven voor de automobilisten. Weggebruikers en het publiek worden de komende tijd nog door middel van grote borden bij de beginpunten op de nieuwe verkeerssituatie geattendeerd.

Ook met advertenties in regionale bladen willen de provincie Zuid-Holland en Rijkswaterstaat de nieuwe route onder de aandacht brengen. “De eerste weken na de opening zullen weggebruikers nog moeten wennen aan de nieuwe situatie”, aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat. Hierdoor kan het volgens hem zijn dat de doorstroming van het verkeer nog niet optimaal zal zijn.

Vrachtwagens

Het in Wateringen gevestigde recyclingbedrijf Van Vliet Contrans heeft in elk geval reikhalzend naar de nieuwe ontsluitingsmogelijkheden uitgekeken. Het bedrijf houdt zich hoofdzakelijk bezig met het be- en verwerken van bouw- en sloopafval, puin, GFT en steenwol. Om deze materialen aan te leveren heeft de onderneming zo’n 85 vrachtwagens op de weg. “Wanneer de wegen straks open zijn hoeven wij voor 90 tot 95 procent in de gevallen niet meer door de dorpskern van Wateringen te rijden. Dat scheelt een stuk overlast en irritatie bij de bevolking”, zegt J. de Jonge, woordvoerder van Van Vliet Contrans.

Om dit heuglijke feit te vieren had de onderneming daags voor de officiele openstelling van de wegen een ludieke actie in petto. Zo wilde het bedrijf met het complete wagenpark, goed voor een lengte van anderhalve kilometer, de nieuwe wegen inwijden. “Zie het als een soort groet aan de bevolking van Wateringen en Rijswijk”, aldus De Jonge, een paar uur voor het begin van de actie.

Zo ver zou het echter nooit komen. Immers de politie Haaglanden zag bitter weinig in het inwijdingsfeestje van de transportonderneming. De hermandad had maar voor het begeleiden van hooguit 25 vrachtwagens mensen beschikbaar en schrok zich rot bij het aanschouwen van de ruim 80 truckers. “Ja, en toen mochten we de weg niet op. De nieuwe wegen waren direct ook al afgezet. Tsja, dan houdt het natuurlijk op. Maar het blijft jammer, want het was een leuk idee.”

Reageer op dit artikel