nieuws

Hypotheekfraude in Amsterdam

bouwbreed

amsterdam – De financiele recherche van de politie Amsterdam heeft zeven mensen aangehouden op verdenking van omvangrijke hypotheekfraude. De politie werkte nauw samen met de Economische Controle Dienst (ECD).

Onder de verdachten bevinden zich een Amsterdamse makelaar-taxateur en een assurantietussenpersoon. De aangehouden personen worden ervan verdacht op frauduleuze wijze hypotheeknemers (de banken) te hebben bewogen voor ruim acht miljoen gulden aan hypotheken te verstrekken. Dat zou zijn gebeurd met behulp van mogelijk valse werkgeversverklaringen, loonspecificaties en taxatierapporten. Hierdoor lukte het de verdachten hypotheken los te krijgen voor mensen met een heel laag inkomen.

Zo slaagden zij er bijvoorbeeld in voor een koper met uitkering van 1200 gulden per maand een hypotheek van 150.000 gulden te verkrijgen. De politie vermoedt dat de makelaar-taxateur taxatierapporten opmaakte met een te hoge waarde aan de woningen. Het ging vrijwel steeds om hypotheken voor de aankoop van woningen in Amsterdam. (anp)

Reageer op dit artikel