nieuws

Horeca Breda wil terrassen verwarmen met aardgas

bouwbreed

breda – Acht horecaondernemers aan de Grote Markt in Breda willen hun terrasverwarming aansluiten op het aardgasnet. De gemeente heeft de regels voor de opslag van propaangasflessen aangescherpt, en de cafebazen zijn het gezeul met gasflessen ook een beetje beu.

De ondernemers krijgen elk vanaf hun eigen gasmeter een leiding naar hun terras op de Grote Markt. Afhankelijk van de terrasgrootte komen daar acht tot twaalf gasstopcontacten, waarop de exploitant bij koud weer verwarmingselementen kan aansluiten. Momenteel gebruiken negen van de ongeveer dertig horecaondernemers op de Grote Markt terrasverwarming op propaan.

Volgens centrummanager J. van Bel – niet in dienst van de gemeente, maar van een stichting – is Breda de eerste gemeente in Nederland waar een dergelijk systeem wordt aangelegd. “Het idee is aangedragen door een gemeenteambtenaar en de ondernemers zijn er enthousiast op ingesprongen.”

Ontbrekende tekening

De aanvraag voor de installatie ligt al sinds eind maart bij de gemeente, maar die heeft nog geen beslissing genomen. De Bredase ‘vergunningverlener’ J. Gans zit volgens eigen zeggen nog te wachten op aanvullende informatie: “Ik heb de initiatiefnemers een paar weken geleden gevraagd om tekeningen, maar die heb ik nog niet gekregen. “Wat, waar en hoe, dat wil ik van ze weten.” Gans benadrukt dat de horeca de aanlegkosten zelf zal moeten betalen. Daarbij komen nog de onkosten die de gemeente moet maken: “We hebben in de binnenstad de regel dat wijzelf de sierbestrating opbreken en veilig opslaan. Voor het aanleggen van de leidingen en stopcontacten mogen ze natuurlijk een erkend bedrijf inhuren. Daarna zullen wij de bestrating ook weer aanbrengen.”

De geplande ondergrondse leidingen zijn duurder dan losse gasslangen, maar uiteraard ook veel veiliger. Ook al doordat nieuwe (aardgas)branders nodig zijn, zullen de totale kosten van het project ongeveer drie ton bedragen.

Brandweer

Van Bel verwacht dat de benodigde tekeningen eind deze week bij de gemeente liggen. “De brandweer heeft al een positief advies gegeven”, vervolgt hij, “en omdat de gemeente afgaat op dat advies, verwacht ik van die kant geen problemen. Alleen van de welstandscommissie heb ik nog geen bericht over het uiterlijk van de verwarmingspalen. Maar ik ga er vanuit dat we binnenkort kunnen beginnen en dat we voor de bouwvakvakantie klaar zijn met de aanleg.”

Op dit moment is Rasenberg Wegenbouw in opdracht van de gemeente bezig met het opnieuw voegen van de bestrating op de Grote Markt. Door het vele schoonmaken waren de voegen te diep uitgesleten en waren de kostbare keien gedeeltelijk los gaan zitten. Als het tegenzit, kan het bedrijf kort na het afronden van de werkzaamheden opnieuw aan de slag op de Grote Markt.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels