nieuws

Gemeente Breda klaar voor aanleg van HSL Ondanks uitblijven toezegging shuttle-verbinding

bouwbreed

De gemeente Breda is klaar voor de voorbereiding en uitvoering van het project Hogesnelheidslijn/A16. Dit meldt het HSL-bureau in de stad. Opmerkelijk nieuws, omdat de provincie Noord-Brabant en de gemeente Breda onlangs nog dreigden de aanleg van de HSL te belemmeren.

Provincie en gemeente eisen keiharde garanties voor een shuttle-verbinding bij Breda, zodat de stad toch een soort halteplaats wordt voor de flitstrein. Als dank voor de inzet van de provincie om alle betrokken gemeenten op een lijn te krijgen, en in ruil voor de “planologische medewerking” van de provincie, zou zo’n shulttle-verbinding moeten worden toegezegd. Tot nu toe bleven afspraken daarover nog vaag.

De gemeente Breda lijkt een onduidelijke koers te varen. Enerzijds wil ze, in het kader van de ingrijpende Structuurvisie-west, de extra mogelijkheden die de Hogesnelheidslijn schept volledig benutten. Plannen voor hoogwaardige bedrijven- en kantorencomplexen worden momenteel grondig onderzocht. Daarnaast blijkt de gemeente bereid te zijn om alvast twee miljoen gulden te investeren in bestemmingsplannen, HSL-gedupeerden en andere voorbereidingstaken.

Kerkdorp Effen

Anderzijds eist Breda een verbinding voor de HSL, zowel richting Antwerpen als richting Rotterdam. “Wij zijn geenszins onzeker over de komst van een shuttleverbinding bij Breda. Het is alleen nog de vraag wanneer die er komt en of de verbinding gelijktijdig met de HSL gereed is. Maar naar ons idee komt hij er zeker. Daarom kunnen wij gewoon verder gaan met de voorbereiding van dit grote infrastructurele project”, aldus A. Nuijten van het HSL-bureau in Breda.

Tegelijkertijd bericht de gemeente Breda dat de slepende problematiek rondom de dertig gezinnen uit het naburige kerkdorp Effen voorbij lijkt te zijn. De HSL-gedupeerden zelf denken daar heel anders over en accepteren de oplossing van de gemeente niet.

De Effenaren die moeten wijken voor de HSL verkeren al maandenlang in onzekerheid over hun nieuwe woonlocatie. Breda stelde een terrein aan de Effenseweg voor, maar dat aanbod kunnen de gedupeerden niet waarderen. Zij hebben aangekondigd in beroep te gaan tegen het besluit van de gemeente. Het HSL-bureau reageert gelaten. Nuijten: “De bewoners van Effen zien zich graag in een rustige en landelijke omgeving wonen en dat kan deze locatie voldoende garanderen. Als gemeente kunnen we niet meer bieden dan dit. Als wij verder in het buitengebied bouwen, krijgen we de provincie op ons dak.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels