nieuws

Friese metselaar meester in maken van kaatswanten

bouwbreed

sint jacobiparochie – Het zijn tropenweken voor metselaar Reinder Triemstra uit het Friese dorpje Sint Jacobiparochie. Het kaatsseizoen in Friesland is namelijk weer begonnen en Triemstra is een meester in het maken van kaatswanten. Jarenlang behoorde Triemstra zelf tot de beste kaatsers van Friesland. Nu heeft hij zich toegelegd op het maken van de leren handschoenen die kaatsers gebruiken bij het beoefenen van hun sport.

Kaatsen is net als fierljeppen en skutsjesilen een typisch Friese sport. Het balspel wordt vooral in het noordwesten van Friesland veel beoefend. Onlangs ging het kaatsseizoen van start en dat betekent werk aan de winkel voor Triemstra (42). Hij maakt, repareert en verstelt kaatswanten voor het gros van de Friese kaatsers, jong en oud.

Triemstra is al sinds hij kind was bezig met het uit elkaar halen en in elkaar zetten van kaatswanten. Ook het maken van kaatsballen (eveneens van leer, gevuld met koeienhaar) en het maken van nappen – een beschermlaag in het hart van de want – zijn specialiteiten van de inwoner van Sint Jacobiparochie. Door de jaren heen bekwaamde Triemstra zich in het maken van de wanten en nu is hij een meester in het vak en bovendien zo’n beetje de enige in Friesland.

Zelfstandig

In eerste instantie was het maken van de kaatswanten een hobby die Triemstra naast zijn professie als metselaar beoefende. Doordat steeds meer mensen hun kaatswant bij Triemstra bestelden, besloot de metselaar twee jaar geleden voor zichzelf te beginnen. “Ik werkte bij bouwbedrijf Talsma-Postma in Tzummarum. Elke keer als het begon te regenen, mocht ik van mijn baas naar huis. Ik ging dan meteen met de kaatswanten aan de slag. Ook tijdens de vorstverlet was ik met de wanten bezig. De laatste jaren werkte ik nog maar een dag in de week. Dat was bij bouwbedrijf Van der Wal, hier in Sint Jacobiparochie. De rest van de week maakte ik wanten. Toen vond ik dat ik eigenlijk net zo goed voor mezelf kon beginnen.”

Momenteel staat de telefoon bij Triemstra roodgloeiend. “Dat begint ’s middags om een uur of vier wanneer de mensen uit hun werk komen en gaat door tot ’s avonds tien uur, zo druk is het. De levertijd voor een nieuwe kaatswant bedraagt momenteel zo’n drie maanden. Ik ben nu nog bezig met het maken van wanten die al in januari zijn besteld. Dat is eigenlijk te gek. Maar ik kan niet sneller. Ik werk alleen en een ander wil ik er ook niet bij. Daar ben ik te precies voor.”

Naast het maken van kaatswanten, neemt ook het repareren en verstellen van de leren handschoenen een belangrijk deel van de tijd in van Triemstra. “De kaatsers brengen hun want na de wedstrijden in het weekend bij me. Ik moet er dan een nieuw nap in zetten, want voor de volgende wedstrijd moet de want weer klaar zijn. Dat is wel eens stressen maar meestal lukt het me wel.”

Triemstra maakt in zijn werk geen onderscheid. Zo worden de hoofdklasse-kaatsers niet voorgetrokken. De jeugd is net zo belangrijk voor de wantenmaker. “Ik behandel iedereen gelijk. Dat hoort ook zo, vind ik. Ook lever ik iedereen dezelfde kwaliteit. De want van een amateurkaatser is net zo goed als die van een topkaatser.” De oud-kaatser weet niet precies hoeveel wanten hij jaarlijks maakt, maar vast staat dat het om enkele honderden gaat.

Schotland

Het rundleer dat Triemstra gebruikt voor het maken van de wanten is 2,5 millimeter dik en komt uit Schotland. “Ik heb een mannetje in Brabant die het speciaal voor me importeert. Zulk dik leer vind je hier niet.” De mallen voor de productie van de wanten maakte de metselaar zelf. De naaimachines kocht hij gewoon in de winkel. Alle apparatuur staat opgesteld in de werkplaats die achter de woning van Triemstra is gebouwd.

Triemstra heeft nog geen moment spijt gehad van zijn besluit om de bouw vaarwel te zeggen. “Ik vind metselen mooi werk, maar dit is ook schitterend.”

Toch trekt de bouw nog wel. “Ik help nog wel eens bij een metselklus. Dat verleer je niet. Bovendien kan ik altijd terugkomen, want er is werk genoeg in de bouw.”

Reinder Triemstra achter zijn naaimachine. De metselaar uit Sint Jacobiparochie maakte van zijn hobby zijn beroep. Hij is nu kaatswantenmaker.

Foto: Persbureau Noordoost/Peter Wouda

Reageer op dit artikel