nieuws

Fries architectenbureau twee keer beroofd van pc’s Rijksoverheid aangesproken op schade Persbureau Noordoost

bouwbreed

Het Friese architectenbureau J. Appeldorn BNA werd eind april voor de tweede keer binnen enkele weken de dupe van een inbraak. Dieven stalen alle nog resterende pc’s en bijbehorende apparatuur uit het pand in een woonwijk te Makkum. Volgens directeur J. Appeldorn is zijn bedrijf de dupe geworden van falend rijksoverheidbeleid. Hij heeft minister-president Kok dan ook aangesproken op de schade.

Het zuidwesten van Friesland wordt al enige tijd geteisterd door een bende die het heeft voorzien op de computerapparatuur van met name bouwbedrijven en architectenbureaus. Appeldorn was medio maart al een van de slachtoffers. De werkwijze is steeds identiek. Nadat de inbrekers zich toegang tot het pand hebben verschaft, worden de aanwezige computers, faxen en printers gedemonteerd, waarna ze spoorloos verdwijnen.

Onlangs bezochten de dieven opnieuw het pand van Appeldorn in Makkum. Deze keer drongen ze het pand binnen, in het volle licht van de aanwezige schijnwerpers op het terrein. Naast pc’s en bijbehorende apparatuur werden archiefbestanden en een bak met diskettes ontvreemd.

Wanbeleid

“Ze zijn het pand via een raam binnengedrongen”, vertelt directeur J. Appeldorn. “Het was deze keer een ander raam dan de vorige keer omdat ik daar nu een inbraakalarm op heb staan.” Wat de directeur nog het frappantste vindt, is dat de inbraak in het volle licht van schijnwerpers heeft kunnen plaatsvinden. “Een buurtbewoner heeft naderhand de auto van de dieven, vermoedelijk een witte Opel stationcar, voor het pand heen en weer zien rijden en uiteindelijk voor het bureau zien stoppen. Maar dat heeft hij niet gemeld.”

Woordvoerder J. van der Goot van de politie in Sneek vertelt dat er nog geen schot in de zaak zit. Toch heeft hij niet het idee dat het om een criminele bende gaat die het speciaal op computerapparatuur heeft voorzien. “De dieven hebben gewoon een nieuwe afzetmarkt gevonden. Maar het is voor Appeldorn natuurlijk vervelend dat hij twee keer het slachtoffer is geworden.”

Appeldorn is verbolgen over het feit dat de politie zegt geen enkel idee te hebben over wie de daders zijn. “Ik geloof daar niets van. Bovendien verwijt ik de rijksoverheid wanbeleid. Ze hebben honderdduizenden guldens beschikbaar gesteld om de veiligheid op de Friese wegen te verbeteren. Meer controles en boetes. Dat kost mankracht en dat gaat weer ten koste van het aantal surveillances. Daardoor hebben de dieven nu vrij spel gehad bij mijn bedrijf”, redeneert de gedupeerde directeur.

In een brief aan minister-president Kok en aan burgemeester Piersma van de gemeente Wunseradiel, wijst Appeldorn de bewindvoerders daarop. “Ik heb ze de situatie uitgelegd en ik hoop dat ik een deel van de schade vergoed krijg. Ik wacht de reacties wel af.” Appeldorn speelt het niet keihard want concrete bedragen noemt de ontwerper niet.

Bunker

De schade van beide inbraken bedraagt een derde van de jaaromzet van het architectenbureau. Toch weigert Appeldorn het bijltje erbij neer te gooien. “Ik laat me er niet onder krijgen door een stelletje onverlaten. De komende tijd reken ik op de steun van mijn zakenrelaties. Ik hoop dat ze onze situatie begrijpen en ons wat extra opdrachten toestoppen.

Op die manier moeten we het hoofd boven water kunnen houden.” De lopende opdrachten komen niet in gevaar. “Ik heb van alle opdrachtgevers uitstel gekregen.”

Verder gaat de Friese ondernemer de beveiliging van zijn kantoor onder de loep nemen. “Dat moet natuurlijk beter maar ik wil van mijn bedrijf geen bunker maken. Dat weiger ik. Sfeer en gezelligheid op de werkplek vind ik namelijk erg belangrijk.” Tot slot waarschuwt Appeldorn potentiele dieven die het op zijn bedrijf hebben voorzien. “Als ik ze op heterdaad betrap, sta ik niet voor de gevolgen in.”

Reageer op dit artikel