nieuws

Europese Commissie onderzoekt aankoop Zweedse Skanska

bouwbreed Premium

De Europese Commissie stelt een onderzoek in naar de eigendomsverhoudingen van het Zweedse cementconcern Scancem. Inspecteurs van het concurrentietoezicht van de commissie brachten daarvoor een onaangekondigd bezoek aan het hoofdkantoor van het eveneens Zweedse bouwconcern Skanska, een van de twee hoofdeigenaars van Scancem.

Zij zochten documenten die mogelijk duiden op een geheime overeenkomst van Skanska met de andere hoofdeigenaar, het Noorse Aker/RGI. Sinds begin dit jaar probeert Skanska zijn belang in Scancem af te stoten, maar weigert te verkopen aan Aker/

RGI, dat brood ziet in alleenheerschappij bij de cementfabrikant.

Skanska daarentegen wil zich graag concentreren op de kernactiviteiten, bouw/aanleg en vastgoedontwikkeling. Skanska vergrootte echter in oktober 1997 nog zijn belang van 33 naar 48 procent. Aker/RGI heeft 41 procent. De Europese Commissie is vooral geinteresseerd in de achtergronden van die plotselinge aankoopwoede van Skanska.

Volgens informatiechef Frode Greitvik van Aker/RGI heeft het concern geen geheime akkoorden gesloten over de eigendomsverhoudingen. Op 12 mei denkt de Europese Commissie nadere besluiten te kunnen nemen op basis van de uit Zweden meegenomen paperassen. Die kunnen eventueel inhouden, dat de Skanska-aankoop van oktober jongstleden alsnog wordt afgekeurd.

Reageer op dit artikel