nieuws

Duurzaam bouwen ‘wijst zich grotendeels vanzelf’ Oplevering eerste woningen voorbeeldproject Dordrecht in najaar

bouwbreed

dordrecht – “Het is voor mij nieuw, duurzaam bouwen. Maar het wijst zich voor een groot deel vanzelf.” Dat zegt B.A. van Rossum, uitvoerder van het voorbeeldproject ‘De Biezenlanden’ in de Dordrechtse wijk Oudelandshoek. Het gaat om vijftig woningen met een bijzonder smalle beukmaat en langgerekte plattegrond.

“De mensen op de bouwplaats zijn wel nieuwsgierig”, merkt Van Rossum op. Hij moet regelmatig uitleggen waarvoor de grote zwarte watertanks dienen en waarom er in hout wordt gebouwd. Als hij geen antwoord heeft, kan hij altijd bellen met Nieman Adviesbureau in Utrecht. En tijdens de bouw komen inspecteurs van de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV) en Novem langs. “Ze komen een keer of zes. Toevallig zijn ze deze week geweest”, aldus Van Rossum. “De discussie ging bijvoorbeeld over de lucht- en geluiddichtheid. Waar de prefab houten elementen op elkaar aansluiten, zit een opening van een centimeter of vijf. Hoe zorg je voor een goede kwaliteitscontrole? Een cellenband of tochtband kan tijdens de montage makkelijk verschuiven.”

Onderaannemers

Het is de eerste keer, dat Van Rossum uitvoerder is van een duurzaam en energiezuinig bouwproject. Voorheen heeft hij zijn sporen verdiend in de renovatie. Hij blijft er heel rustig onder, bijna flegmatisch. Ook de organisatie van het project is voor hem nieuw. Al het werk wordt gedaan door onderaannemers. Hij is op deze bouwplaats de enige medewerker van Bouw Partners, Ontwikkelings- en Bouwmaatschappij in Zwijndrecht. In zekere zin is hij niet alleen uitvoerder, maar heeft hij ook de directie. Voelt de uitvoerder zich niet eenzaam, als enige in de directiekeet? “Nee, dat valt wel mee. Ik ben vaak buiten, om te kijken en overleg te plegen. Het vereist wel een goede werkvoorbereiding, die moet vlekkeloos en naadloos in de uitvoering overgaan. Het risico voor meerwerk is voor ons. Daar staat tegenover, dat de onderaannemers het risico van meer gewerkte uren hebben”, aldus Van Rossum. Hij is eigenlijk heel tevreden met de organisatie van dit project door Bouw Partners.

De woningen moeten in het begin van het vierde kwartaal worden opgeleverd. Van Rossum: “De vaart moet er nog in. We hebben wat aanloopproblemen met de houten casco’s. Vijf woningen per dag, dat moet toch kunnen.” De casco’s bestaan uit houten wand- en vloerelementen. Binnenwanden moeten straks voor de nodige stabiliteit zorgen. De woningscheidende wanden hebben een ankerloze spouw.

De plattegrond van de woningen is trapeziumvormig. De afstand tussen de uiterste hoekpunten is 25 meter en de beukmaat varieert van 3,90 tot 4,20 meter. “Dat vraagt wel om een zorgvuldige maatvoering. Gelukkig is de schuine hoek overal dezelfde, namelijk 55 graden”, aldus Van Rossum. De vorm is gekozen vanwege de energiebesparing. Alle voorgevels liggen op het noordoosten, de achtergevels op het zuidwesten.

Avontuurlijk

Volgens de architect, ir. Victor de Leeuw van EGM Architecten in Dordrecht, is de orientatie op de zon optimaal. Bovendien hebben op deze manier alle woningen een fraai uitzicht. Hij stelt ook dat de terrassen een optimale privacy bieden. Dat is niet helemaal waar.

“Het ontbreken van door schuttingen omgeven tuinen zorgt ervoor, dat de directe woonomgeving een open en groen karakter krijgt waar kinderen, door het ontbreken van autoverkeer, veilig avontuurlijk kunnen spelen”, schrijft De Leeuw in een brochure. Ook dat klopt niet helemaal, want er zijn parkeerplaatsen onder een deel van de op palen gebouwde woningen gepland.

Bijzonder is het project beslist, zowel wat betreft de vorm als de ligging. De terrassen van een deel van de woningen grenzen direct aan het water. Dat wekt de suggestie van wonen op een boot. Een ander deel is gebouwd op palen en heeft de woonkamer op de bovenverdieping, die uitzicht biedt over de dijk op het Wantij. Het voorbeeldproject onderscheidt zich duidelijk van de rest van de wijk Oudelandshoek. Die bestaat uit de gewone rijen eengezinswoningen, twee-onder-een-kappers en enkele woontorens.

Vertraging

De ontwikkeling van ‘De Biezenlanden’ heeft langer geduurd dan verwacht. Oorspronkelijk zou het project in februari van dit jaar worden opgeleverd. Gelukkig zijn, ondanks de vertraging, de meeste energiebesparende en milieuvriendelijke maatregelen overeind gebleven.

De woningen hebben een casco van hout, omdat het duurzaam is en bij de prefabricage weinig materiaal verloren gaat. Twintig procent van de toeslag in de betonnen funderingspalen bestaat uit puingranulaat.

Het meest opvallend is het watersysteem. In grote zwarte tanks van polyethyleen in plaats van pvc wordt regenwater bewaard, voor de wasmachine en het spoelen van de toiletten. Het afvalwater van de douche en de keuken wordt gezuiverd in helofytenfilters en rechtstreeks in de vijver geloosd. Hierdoor wordt drinkwater bespaard en de hoeveelheid te zuiveren rioolwater beperkt. De woningen krijgen een vloerverwarming met lage temperatuur. Ze hebben combi-warmtepompboilers, die ook voor de verwarming van tapwater zorgen. Een uitstekende isolatie tenslotte moet een minimaal energieverbruik garanderen aan de kopers van deze uitzonderlijke woningen.

De duurzame en energiezuinige woningen in de Dordrechtse wijk Oudelandshoek in aanbouw. Foto’s: Foto Busink

De woningen hebben een casco van hout, omdat het duurzaam is en bij de prefabricage weinig materiaal verloren gaat.

Reageer op dit artikel