nieuws

Dura niet meer vies van infrabouw

bouwbreed Premium

Het Rotterdamse bouwconcern Dura richt zijn vizier niet meer uitsluitend op het bouwen en ontwikkelen van woningen en kantoren. Om in het volgende millennium rendabel te kunnen doorgroeien, overweegt men activiteiten te gaan ontplooien richting infrastructuur en civiele bouw.

Het huidige Dura staat bekend als een ontwikkelende bouwer, die daarnaast stevig wat werkzaamheden heeft in de renovatie. Tot de eeuwgrens verwacht het bedrijf autonoom te kunnen groeien naar een omzet van f. 900. “Laat het een miljard zijn, maar dan zijn de grenzen wel bereikt”, meent Dick van Well, voorzitter van de hoofddirectie Dura. “Ons model is bij die omzet wel uitgegroeid. We hebben daarom besloten aanpalende activiteiten te gaan beginnen.”

Nog geen jaar geleden was het onderwerp gww taboe bij de Rotterdammers. Toen dacht men erover om deze activiteiten gewoon via onderaanneming binnen te halen. Wat is er gebeurd?

Van Well: “De structuur van de onderneming staat op de rails. De aandeelhouders, de familie Dura en de Parnib, en wij vinden dat deze onderneming zelfstandig verder kan gaan. Maar dan moet de onderneming een zekere omvang hebben. Nu Eijkelenburg, gekocht in 1996, boven verwachting snel in de onderneming is opgegaan, hebben we onze handen vrij om aan die verbreding te werken. Of overnames al snel zijn te verwachten?”

Zijn medebestuurder, Ton Nelissen, vult aan: “Niets moet. Er is geen dwingende eis. Soms dwarrelen er wat aanbiedingen binnen en daar kijken we naar. Het bedrijf dat we kopen moet wel een omvang hebben van f. 100 tot f. 150 miljoen anders is het te klein.”

Het Rotterdamse bouwbedrijf zoekt de verbreding de komende jaren niet alleen in de gww-hoek. “De toekomst wordt de aanpak van binnenstedelijke gebieden”, is de overtuiging van Van Well. “Vinex loopt een keer af. We willen gewoon een sterke aannemer zijn in de binnensteden. We bereiken dat onder meer door het aangaan van samenwerkingen met corporaties, maar ook met beleggers en collega’s. In de Rotterdamse Tarwewijk hebben we een dergelijke samenwerking met Ballast Nedam.”

Procedures

Het achterliggende jaar is door de Dura-top gebruikt om het management te versterken. Er werden geen aankopen verricht. Daar bouwen, ontwikkelen en renovatie is gebundeld in sterk gedecentraliseerde bedrijven eist men veel van de bestuurders. Het is zichtbaar doordat de onderneming steeds verder de niet-uitvoerende bouwactiviteiten versterkt. Maar volgens Van Well is er nu een goed evenwicht gevonden tussen kantoor en bouwplaats.

De netto marge is nu 1,79 procent en moet in 2000 naar 2,5 procent. Hoe wordt dat bereikt?

Van Well: “Door fors deel eigen ontwikkeling en het hebben van goed gedecentraliseerde bouwbedrijven. Eijkelenburg heeft dit jaar ondanks de aanpassing bijgedragen, maar dat zal de komende jaren aanzienlijk meer zijn. Daarnaast proberen we procedurele problemen voor te zijn door goed te analyseren wat er in het verleden fout is gegaan. In 1997 misten we f. 70 tot f. 80 miljoen aan omzet door vertragingen.”

In 1997 hebben jullie tweeduizend woningen opgeleverd, dat is niets vergeleken met de omzet van de nieuwe bouwcombinatie NBM-Amstelland/Wilma, met meer dan zevenduizend stuks.

Van Well lacht: “Dit is beslist geen arrogante opmerking, maar je moet relaties hebben en intelligent zijn. Daarnaast moet je er fel bovenop zitten. Deze nieuwe gigant is dus geen bedreiging. Hun marktaandeel is iets meer dan 7 procent. En meer geld. We barsten van de centen om goede lokaties te verwerven, want daar gaat het ook om.

In het jaarverslag mis ik Duitsland.

Nelissen zucht en denkt na. “Moeilijk. Dit jaar heeft Plassmann-Bau, hierin hebben we een belang van 50 procent, niet bijgedragen aan de winst. De komende maanden beraden we of we daar blijven. We gaan in ieder geval niet uitbreiden.”

Na 143 jaar geven jullie een echt jaarverslag uit. Afgestapt van de twee-a-viertjes-met-nietje-er-doorheen, maar waarom?

“Het hoort bij het volwassen worden van deze onderneming”, leggen Van Well en Nelissen uit. Sinds 1997 zijn we een structuurvennootschap geworden. We hebben gekeken hoe beursgenoteerde aannemers, nee dit is geen voorbode van een beursgang, en concurrenten als IBC en Strukton zich presenteren. We gaan hiermee door ook al zouden we een keer verlies maken. Dit jaar zal dat zeker niet zijn: het record van 1997 breken we.”

Hoofddirectie Dura, vlnr: D. van Well, A.L.M. Nelissen en H.G.B. Spenkelink.

Jaarcijfers Dura (in mln gulden) 1997 1996 Gedeclareerde omzet 771,1 636,1 Bedrijfsresultaat 20,7 16,7 Winst 13,8 9,5 Orderportefeuille 802 775

Daan Dura stapt in historisch Delfshaven

Daan Dura doet graag leuke dingen met zijn geld. De in Zwitserland wonende oud-Rotterdammer en zoon van oprichter Job Dura heeft nog steeds een warm gevoel voor zijn geboortestad. Breng deze twee ingredienten bij elkaar en dan moet er iets moois uit rollen.

Zo’n voorval deed zich voor in historisch Delfshaven. Het beleggingsbedrijf van Dura, Puissance, wil samen met Volker Bouwmaatschappij (HBG), ING Vastgoed, Blauwhoed en Woonbron het leeggekomen Akzo/VOC-terrein gaan herscheppen in een toeristische attractie, waar ook gewoond kan gaan worden. “We hopen een graantje van de bouwstroom mee te pikken”, aldus Van Well, die de prive-activiteiten van Dura niet als hinderlijk ervaart. “Het is ondersteunend aan onze PR-activiteiten.”

Reageer op dit artikel