nieuws

Diamantzaag koelt zichzelf

bouwbreed Premium

Bij montagewerkzaamheden en in de installatietechniek is het gebruik van gediamanteerde werktuigen geen zeldzaamheid meer. Verdere ontwikkelingen hierin moeten leiden tot een nog efficienter en praktischer gebruik ervan. Vooral de problemen van koeling en geluidsemissie geraken steeds meer naar de achtergrond.

Zo brengt Teku Boortechnieken BV uit Hilvarenbeek een diamantzaagblad op de markt, dat dankzij een unieke perforatie van het stamblad is te rangschikken onder de gekoelde droogzaagmethode.

Lucht en stof kunnen door de perforatie in de zaagsnede vrij circuleren, waardoor de zaag wordt gekoeld en hittevorming in veel geringere mate optreedt. Pauzes voor afkoeling van het blad behoren daarmee tot het verleden. Problemen zoals verlies van stabiliteit, scheurvorming in het stamblad en het zwabberen van het blad worden voorkomen. Ook de geluidsemissie van deze ‘Cool runner’ zou veel minder belastend zijn voor de omgeving.

Met de ervaring op het gebied van gediamanteerd boren ontwikkelde Teku tevens een kernboorlosser. Met dit gereedschap is het veel optredende euvel van een vastgeslagen boor of betonkern in enkele ogenblikken verholpen. De kern-boorlosser is geschikt voor 1/2″ Gaz en 1 UNC aansluitingen.

Een noviteit in het Teku programma vormen ook excentrische waterafzuigringen voor gebruik op de stempelstatieven Teku 130 S en Teku 200 S. De uit roestvaststaal vervaardigde afzuigringen dragen zorg voor een goede stabiliteit van de boor op het oppervlak, een optimale waterafvoer en goede boormogelijkheden langs wanden. Met behulp van acht verschillende afzuigringen is bij boordiamaters van 10 t/m 250 mm het waterprobleem te ondervangen.

Cool runner geperforeerd diamant zaagblad. Door de koeling van het blad binnen de zaagsnede treedt hittevorming in veel geringer mate op.

Kernboorlosser, oplossing voor een vastgeslagen boor of betonkern.

Reageer op dit artikel