nieuws

Denen ondernemen actie tegen Duitse belastingen

bouwbreed

kopenhagen – De Deense bouw onderneemt actie tegen de nieuwe Duitse regels omtrent belastingheffing. Deze regels kosten de Deense bouwbedrijven elf miljoen gulden per jaar.

Dat heeft de Deense bouwwerkgeversbond BYG uitgerekend. Samen met de rompslomp rond de uitgestationeerde werknemers lopen de kosten op naar ruimschoots het dubbele.

Volgens BYG is genoemd bedrag nog aan de defensieve kant. “De onvermijdelijke vervelende consequentie is dat steeds meer bedrijven het op de Duitse markt voor gezien houden,” voorspelt chef-buitenland Jens O. Hansen van BYG. Denemarken exporteerde vorig jaar voor 10,5 miljard gulden aan bouwservice en bouwmaterialen naar Duitsland.

Protesten

De organisatie vestigt nu de hoop op protesten vanuit de Europese Unie, met name tegen de nieuwe fiscale maatregel die per 1 april is gaan gelden. Deze betekent dat Duitse opdrachtgevers 25 procent van de contractsom, waarover met buitenlandse aannemers een akkoord is bereikt, moeten inhouden.

Zelf dient BYG in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken en de bonden van de werknemers in de gww-branche en de industrie een officiele klacht in bij de Europese Commissie. Tevens heeft het Deense bouwministerie de zuster-departementen in de overige EU-landen aangeschreven om druk uit te oefenen op de Duitsers.

Handelsbelemmering

Met eerstgenoemde officiele klacht mikken de betrokkenen op een snelle procedure tegen handelsbelemmeringen. Het alternatief is, dat de zaak voor het Europese Hof komt en dan kan het een paar jaar duren, voordat er eventueel actie wordt ondernomen vanuit Brussel.

Naar het oordeel van de gww-bond (Danske Entreproener) is de kans op een snelle behandeling echter reeel. “De Europese Commissie heeft de mogelijkheid het Hof te verzoeken om een voorlopige ingreep, dat wil zeggen een stop op de nieuwe Duitse regels tot er een vonnis is uitgesproken,” zet exportchef Jens U. Kromann uiteen. Hij wijst er daarbij op, dat eenzelfde versnelde procedure ook werd gevolgd tegen Denemarken in de Grote-Belt-kwestie. Toen ging het om de – door de EU niet geaccepteerde – clausule, dat de Deense branche moest worden bevoordeeld bij de uitvoering van dit aanlegproject.

Reageer op dit artikel