nieuws

Deense fiscus jaagt op zwartwerkers

bouwbreed

Deense belastingfunctionarissen zijn begonnen met het anoniem controleren van bouwlocaties in de weekends. Dat gebeurt om het zwartwerken in de branche tegen te gaan.

De werkgevers in de bouw zijn blij met het initiatief. Volgens hen maken werknemers van aannemersbedrijven vaak inbreuk op de afspraken, door er in de vrije tijd met het firmamaterieel op uit te trekken. Zo ontlopen ze niet alleen de fiscus, maar onttrekken ook klussen aan het reguliere circuit. “Dat is crimineel en moet worden tegengegaan”, erkent de bond Byggeriets Arbejdsgiverforening (BA).

De controle resulteert in onder meer notering van de nummerborden van auto’s op locaties waar buiten de normale werktijden een opvallend hoge bedrijvigheid heerst. Tevens maken de controleurs gebruik van anonieme tipgevers.

Vervolgens moeten de genoteerde bouwvakkers rekening houden met een uitnodiging voor een gesprek bij een eerstvolgende belastingaangifte waarin zij de nevenverdiensten niet of onvoldoende melden.

De bedoeling is de acties uit te breiden naar andere sectoren van het bedrijfsleven waar veel zwart kan worden gewerkt.

Reageer op dit artikel