nieuws

Deense bouwers maandag weer aan het werk

bouwbreed

Vijftigduizend Deense bouwvakkers hervatten aanstaande maandag, na een werkonderbreking van twee weken, weer het werk. De actie hield verband met een bijna nationaal arbeidsconflict, waarbij in totaal een half miljoen werknemers waren betrokken.

Door twee extra vakantiedagen en drie zogenoemde zorgdagen voor gezinnen met kinderen onder de 14 jaar te dicteren, maakte het kabinet gisteren een einde aan het muurvast zittende conflict tussen de partners in het centrale overleg. “Als men zich nu in het sectorgewijze overleg niet te buiten gaat aan grote loonstijgingen, kunnen we hiermee leven”, stelt chef-econoom Curt Liliengreen van het werkgeversbond Entreprenoerforeningen.

Hij noemt het regeringscompromis dat de strijdende partijen via een ruime parlementsmeerderheid wisten te bereiken, “redelijk acceptabel”.

Bij elkaar lag de bouw 8,5 dag stil. De bouw kwam er vrij goed vanaf; de financiele schade in de bouw als gevolg van de staking schat Entreprenoerforeningen op ruim f. 900 miljoen. Liliengreen: “Sectoren die sterk afhankelijk zijn van de export zijn er slechter aan toe.”

Reageer op dit artikel