nieuws

Breed leveringsprogramma staat borg voor veel nieuws

bouwbreed

Een breed leveringsprogramma staat altijd borg voor tal van nieuwe ontwikkelingen. Zo ook bij Ingersoll-Rand. Dit bedrijf, dat producten levert van ‘zwarte’ lijn tot boorhamer, heeft kort geleden een aantal noviteiten voorgesteld op het gebied van compressoren, boorhamers, asfaltafwerkmachines en de aansturing daarvan, rotsboren en aanbouw breekhamers.

Om te voldoen aan de Europese richtlijnen voor emissies van geluid en uitlaatgassen, heeft Ingersoll-Rand nieuwe en verbeterde compressoren gelanceerd. Nieuw is het model P70, een mobiele compressor die kan werken in omgevingstemperaturen tot 52 gr. C.C. Nog een nieuw model is de compressor/generator type P110WDG, waarbij de uitgangsspanningen tussen 115 en 230 Volt omgeschakeld kunnen worden. Op compressorgebied zijn er nog de verbeterde versies van P600, P380 en XP750.

Op ‘kracht’-gebied is er dan nog een verbeterde uitvoering van de V4 pomp en een geheel nieuwe lichtmast van het type L5.

Boren en hamers

Voor het gebruik in harde steenachtige materialen presenteert I-R de nieuwe CE12T boorhamer. Deze boorhamer heeft de beschikking over een zuigerslag van 188 mm, hetgeen een hoge breekkracht waarborgt en de machine voor zware arbeid geschikt maakt. De uitlaat heeft een nieuwe vorm en zorgt, samen met de cilindrische vorm, voor een gebruikersvriendelijke inzet. De boorhamer heeft een eigen gewicht van 12,6 kg en een lengte van 625 mm. De hamer komt tot een slagproductie van 800 per minuut.

Speciaal voor de aanbouw op hydraulische graafmachines in de klasse van 4 tot 12 ton eigen gewicht construeerde dochtermaatschappij Montabert de hydraulische hamer van het type 140. De slagenergie van deze hamer is 10% hoger dan die van het bestaande model 130. Het eigen gewicht van de hamer bedraagt 370 kg en hij vraag een oliedebiet van 70 tot 120 liter per minuut. De nieuwe hamer werkt met een bedrijfsdruk van 125 bar en bereikt slagfrequenties van 845 per minuut bij 70 liter tot 1100 slagen per minuut bij een oliedebiet van 110 liter per minuut.

Op boorgebied komt I-R ook nog met een geheel nieuw rupsbooraggregaat van het type ECM690.

Asfaltafwerkmachines

Een recente aanvulling op de lijn ABG afwerkmachines is het type Titan 473, een machine op wielen. Het is een typische exponent van de bestaande serie met dus een gelijkmatige trekkracht op alle vier de wielen. Hierdoor ontstaat een gelijkmatig contact met het wegoppervlak, en gelijke bodemdruk per wiel. Een watergekoelde Deutz BF6M1012 dieselmotor met een vermogen van 87 kW (118 pk), drijft de afwerkmachine aan. Deze motor is niet alleen zuinig maar heeft tevens een laag geluidsniveau.

Aansturing

Nieuw van ABG is ook het elektronische aansturingssysteem EPM (Electric Paver Management) dat geschikt is voor alle Titan machines. Het digitaal gestuurde systeem kan niet alleen de productiviteit van de machine verbeteren maar geeft de machinist tevens de gelegenheid de kwaliteit van het gehele proces te bewaken en aan te passen. Met het EPS-systeem is het ook mogelijk een wals direct achter de afwerkmachine te laten werken en de verdichtingscapaciteit van de wals op de afwerkmachine te meten.

Het EPM-systeem voor asfaltafwerkmachines zorgt voor betere resultaten bij het aanbrengen van asfaltwegen door zijn continu controleproces.

Voor het gebruik op hydraulische graafmachines met een eigen massa van 4 tot 12 ton ontwikkelde I-R dochter Montabert de breekhamer van het type 140.

Reageer op dit artikel