nieuws

Bouwplaatsmanager nieuwe stijl gaat faalkosten te lijf

bouwbreed

De bouwplaatsmanager nieuwe stijl komt eraan: geen vakspecialist maar een generalist die kennis geeft aan het hele bouwproces. Van heipaal tot hightech. Omdat het nieuwe type leidinggevende van alle bouwmarkten thuis is, is hij gesprekspartner voor alle betrokkenen in het bouwproces. Dit zal onder meer leiden tot sneller en efficienter werken en tot het verminderen van fouten op de bouw, waardoor minder geld verloren gaat aan ten onrechte gemaakte kosten.

De functionaris wordt opgeleid via de Bouwacademie Nederland. BOB opleidingen Bouwcentrum en de Hogeschool Utrecht verzorgen de hbo-opleiding; een variant op de bestaande hbo-opleidingen Bouwkunde. De studie richt zich op mensen met minimaal een technische middelbare beroepsopleiding, die reeds in de bouw werkzaam zijn.

Het gaat met name om aankomend managers en beginnende leidinggevenden, maar ook ervaren bouwplaatsmanagers kunnen zich inschrijven voor de opleiding. Het opleidingsprogramma bestaat uit een combinatie van bedrijfskunde en bouwtechnische vakken. BOB opleidingen en de Hogeschool van Utrecht hebben dit woensdag bekend gemaakt.

De nieuwe opleiding begint in september en duurt drie tot vier jaar. De initiatiefnemers verwachten dat 50 a 100 studenten zullen instromen. Bij hun studie gaan ze intensief gebruik maken van teleleren, dat wil zeggen dat de studenten via de pc contacten zullen onderhouden met elkaar met hun docenten. De leerstof wordt voor een belangrijk deel via de computer doorgegeven. Zo krijgen de studenten langs digitale weg toegang tot onder meer de bibliotheek van de bouwacademie Nederland. Hier kunnen ze allerlei informatie die voor hun opleiding noodzakelijk is raadplegen. Ook is mogelijk om in de digitale studentenkamer te overleggen met andere studenten.

De nieuwe opleiding wijkt sterk af van het traditionele onderwijs dat op de hbo-opleidingen Bouwkunde wordt gegeven, aldus ing J. de Bruin van de Hogeschool Utrecht een van de initiatiefnemers van de opleiding.

De combinatie van bouwtechnische vakken en bedrijfskunde is nieuw. Volgens de initiatiefnemers is deze koppeling ingegeven doordat de huidige bouwplaatsmanagers vaak technisch goed uit de voeten kunnen, maar weinig kennis hebben van bedrijfskunde. “We kregen al geruime tijd signalen uit de markt dat er behoefte bestond aan een ander soort manager”, zegt C. Slingeland van BOB opleidingen Bouwcentrum.

Reageer op dit artikel