nieuws

Bouw Denemarken gaat vorstverlet bestrijden

bouwbreed

De Deense bouw gaat in samenwerking met het Bouwministerie nieuwe pogingen doen om de seizoenwerkloosheid te beperken. Een betere spreiding van de activiteiten over het hele jaar kan de capaciteit van de sector volgens de schattingen van een speciale werkgroep met vijf- tot zesduizend arbeidsplaatsen vergroten.

Bijkomend voordeel is dat ‘oververhittingsverschijnselen’ in bepaalde perioden worden voorkomen. Een van de oplossingen die de werkgroep in een rapport voorstelt, is de vorming van een winterbouwfonds. Het door de overheid te beheren fonds zou projecten in de winterperiode moeten subsidieren.

De werkloosheid in de eerste maanden van het jaar lag in de periode 1995-1997 in de Deense bouw op 13 procent. In de maanden september-oktober daarentegen op slechts 5 procent. Bij een aantal categorieen bouwvakkers ligt de seizoenwerkloosheid in de winter nog veel hoger. Metselaars zijn op dit punt lijstaanvoerders met 30 procent. Bij vorstverlet in Denemarken betalen de werkgevers de eerste twee dagen zelf.

Reageer op dit artikel