nieuws

Bloemenveiling Aalsmeer zoekt het hogerop

bouwbreed Premium

De bloemenveiling in Aalsmeer wil meer, groter en vooral hoger. Volgend jaar begint de veiling aan nieuwbouw van 300.000 vierkante meter uitbreiding. Ook werkt men hard aan een elektrohangbaansysteem voor het vervoer van bloemenkarren door de lucht.

De veiling ijvert voor een ondergronds transportsysteem naar Schiphol (OLS), maar die plannen zijn weer voor een jaar de ijskast in. Daar wordt voorlopig nog op gestudeerd, want de kosten dreigen nogal fors uit te vallen. De veiling wil dat de overheid een groot deel van de benodigde f. 380 miljoen betaalt.

Toch blijven er nog genoeg concrete investeringsplannen over. Een belangrijke is de ontwikkeling van VBA-Zuid, een grote uitbreiding van het veilingcomplex. Daar gaan exporteurs en groothandelaren op eigen kavels zelf investeren in onroerend goed. Daarnaast komt er een bedrijfsverzamelgebouw met een oppervlakte van 50.000 m2.

Voor een vlotte afwikkeling van logistieke stromen tussen het bestaande complex en de nieuwbouw wordt een viaduct aangelegd over de Legmeerdijk. Daarin komt een elektrohangbaansysteem. Dit systeem bestaat uit rails waaraan trolleys hangen. In de trolleys komen karren gevuld met bloemen en planten. De aanleg van dit transportsysteem kost f. 50 miljoen, exclusief de bouwtechnische voorzieningen.

De bloemenveiling pleit ook voor snelle omlegging van de N201. Deze verbindingsweg tussen de A4, A9 en A2 moet snel worden aangepakt om het succes van de sierteeltsector niet te remmen. De veiling zette vorig jaar f. 2,8 miljard aan bloemen en planten om en boekte een winst van f. 13,5 miljoen.

Reageer op dit artikel