nieuws

Beginnend bedrijf steeds vaker op de fles

bouwbreed

De kwaliteit van beginnende bedrijven wordt steeds slechter. Dat blijkt uit een onderzoek van J. Blom van het financieel onderzoeksbureau Graydon uit Amsterdam.

Volgens Blom sneuvelt 22% van de starters in het eerste jaar door een slechte voorbereiding. Binnen vijf jaar is 60% verdwenen. Van alle bedrijven die failliet gaan is 89% een kleine ondernemer die enkele maanden of jaren bezig is geweest. Van de ondervraagden had 16,5% ervaring in de sector bouw en techniek. Daarvan begon 7,2% met een bedrijf in deze sector.

Blom wijt de verslechtering onder meer aan versoepelde vergunningseisen. Daardoor wagen mensen eerder de stap naar zelfstandigheid. Hij vreest een verdere verslechtering als het ministerie van Economische Zaken de plannen tot verdere versoepeling doorzet.

Jaarlijks beginnen 42.000 nieuwe ondernemingen. De meeste starters kiezen voor een bedrijf waarvoor geen of lage eisen gelden, zoals advies- en administratiebureaus en commerciele dienstverlening.

De gemiddelde investering bedraagt f. 35.000. Vaak is dat geld geleend bij familie of kennissen, omdat de bank geen vertrouwen stelt in de plannen van de starter. Ruim 30% draait het eerste jaar met verlies of neemt genoegen met een minimuminkomen. Veel starters melden problemen met de fiscus, de bank en debiteuren. Bovendien zijn zij slecht verzekerd. Uit het onderzoek blijkt dat velen zich hebben verkeken op het ondernemerschap. Lange werkweken, problemen bij het vinden van klanten, concurrentie en slecht betalende debiteuren zijn de voornaamste klachten. De falende ondernemers laten een faillissementsschade na van f. 4,5 miljard per jaar.

Reageer op dit artikel