nieuws

Weekbeeld: bonden ageren en werkgevers vergaderen

bouwbreed

weert – De bouwbonden voeren acties voor een cao van het bouwplaatspersoneel. De werkgevers vergaderen erover. Dat is het beeld van de week, waarin het ultimatum dat de bonden aan de werkgevers hebben gesteld op vrijdag drie uur afloopt.

Het regionale actiecentrum Roosendaal begon gisterochtend al vroeg. Kaderleden stonden tussen zes en acht uur ’s morgens op een parkeerplaats bij Klaaswaal om de paar duizend bouwvakkers op te vangen, die elke dag vanuit Zeeland, Overflakkee en West-Brabant richting Rotterdam /Rijnmond pendelen.

Die kregen de nodige informatie over het cao-loze tijdperk uitgereikt en werden opgeroepen deel te nemen aan de protestdemonstratie, die vandaag in Rotterdam Ahoy plaatsvindt.

In Weert vond woensdag in De Poort van Limburg een dergelijke bijeenkomst plaats. De vele bouwvakkers werden toegesproken door voorzitter Middendorp van de vakvereniging Het Zwarte Corps.

Optocht

Na afloop van de demonstratieve bijeenkomst ging het in optocht naar het hoofdkantoor van Wilma, onderdeel van NBM-Amstelland. Daar kreeg de directie een petitie met de vraag druk uit te oefenen op de werkgeversonderhandelaars om het cao-overleg te hervatten. De bouwvakkers verklaarden zich in deze petitie ook bereid tot verdergaande acties als er op vrijdag 16 april om drie uur geen volwaardige bouw-cao is.

Aan andere zijde werd daarover overleg gevoerd. In een telefonische vergadering gingen de werkgevers nog eens na op welke eisen van de bouwbonden zou kunnen worden ingespeeld.

Bij de opening in Middelburg van het Vakbondshuis besteedde opener FNV-voorzitter Lodewijk de Waal opnieuw aandacht aan de acties in de bouw.

Reageer op dit artikel