nieuws

Warmte-koudeopslag voor Fries ziekenhuis

bouwbreed Premium

dokkum – Ingenieursbureau Het Hoorden heeft van ziekenhuis Talma Sionsberg in Dokkum opdracht gekregen voor de realisering van een warmte/koudeopslag. IHN verricht niet alleen de studie naar het systeem, maar levert ook de installatie die deze zomer al operationeel moet zijn.

De opdracht past in het streven om dertig procent energie te besparen in de gezondheidszorg. In de zomer wordt ondergronds warmte uit de lucht opgeslagen voor verwarming van de gebouwen in de winter. In de zomer wordt winterse kou gebruikt voor koeling.

De investering bedraagt bijna een miljoen gulden. De meerkosten ten opzichte van een conventionele koelmachine verdient zich volgens het ingenieursbureau binnen vijf jaar terug.

Reageer op dit artikel