nieuws

TU Eindhoven verandert in een grote bouwput

bouwbreed

De gemiddelde leeftijd van de gebouwen die zich bevinden op het TU-terrein in Eindhoven ligt tussen de 30 en 35 jaar. Voor wetenschappelijk onderzoek zijn verschillende installaties te oud. Volgens de TUE is nieuwbouw en renovatie dan ook onontkoombaar. Het College van Bestuur van de TUE heeft nu definitief groen licht gegeven voor deze plannen die tussen de f. 300 en f. 350 miljoen gaan kosten.

In totaal wordt er voor f. 500 miljoen gulden vertimmerd op het TUE-terrein. Het resterende bedrag gaat zitten in de bouwplannen van TNO, Fontys-Hogescholen en de Kamer van Koophandel die allen ook op deze locatie zijn gehuisvest.

Niet alleen zijn de verouderde installaties, als cv, afzuiging, koeling, aanleiding voor de nieuwbouwplannen. De TUE zit momenteel te ruim in haar jas, als het gaat om de vloeroppervlakte, meent ir. K. Rijnen.

Hij is coordinator van het Masterplan en werkzaam bij TUE Vastgoed. “We gaan van 160.000 naar ongeveer 135.000 vierkante meter vloeroppervlakte. En om het wetenschappelijk onderzoek en scholing goed te kunnen doen, moet je de gebouwen beter op elkaar afstemmen. De gebouwen liggen nu verspreid over het terrein, terwijl veel faculteiten nauw met elkaar samenwerken”, zegt Rijnen.

Ontmoeten

Op het 56 hectare tellend terrein wordt een ‘kern-universiteit’ gebouwd. Hiervoor worden bestaande gebouwen gerenoveerd en nieuwe complexen gebouwd. “De faculteit bouwkunde en TUE Vastgoed hebben met assistentie van Wytze Patijn Architecten uit Rotterdam een ontwerp gemaakt, waarbij aan de ‘centrale loper’ gebouwen tegen elkaar aanliggen en/of verbonden zijn met loopbruggen. Hierdoor kunnen mensen van verschillende disciplines elkaar gemakkelijk ontmoeten.”

Ook een te bouwen grote centrale bibliotheek, een restaurant en winkels moeten zorgen voor de ontmoetings-functie. Ander plannen zijn het strippen van het hoofdgebouw, om daarna opnieuw opgebouwd te worden voor ondersteunde diensten en de vakgroepen wiskunde, informatica en bedrijfskunde. Het wegennet op het terrein wordt eveneens aangepakt.

Ook heeft de TU plannen om een futuristische parkeertoren te bouwen met autolift. “De faculteit bouwkunde wil voor bouwend Nederland een grote onderzoeksinstelling zijn. Het plan voor een autolift past daar bij. Het bouwkunde-complex zal tevens allerlei meetapparatuur herbergen.”

Fasen

Oorspronkelijk was het de bedoeling om tot 2008 de bouwactiviteiten in fasen uit te voeren. Het College van Bestuur wil nu een inhaalslag maken op de oude gebouwen en het project in 2001 klaar hebben. De werkzaamheden van een nieuw deel voor enkele vakgroepen van natuurkunde zijn inmiddels gestart. Naar verwachting is dit project eind van dit jaar gereed. Voor een aantal projecten is TUE nog op zoek naar architecten en adviseurs.

Reageer op dit artikel