nieuws

Topgeheim springt in het oog

bouwbreed Premium

huizen – Signaal Communications heeft onlangs het nieuwe kantoor aan de haven in Huizen betrokken. Het pand onderscheidt zich door zijn uitstraling en een opmerkelijke beveiliging, die moest worden goedgekeurd door de Militairen Inlichtingen Dienst. De beveiliging is zo bijzonder, dat het management noch de aannemer er veel over kwijt wilde. Topsecret.

Signaal Communications is een onderdeel van Hollandse Signaal Apparaten in Hengelo. De vestiging in Huizen maakt hoogwaardige elektronica voor communicatiedoeleinden ten behoeve van de defensie-industrie.

“Wij waren hiervoor gevestigd in het aangrenzende gebouw van Lucent Technology’s. Omdat de huurperiode voor dit gebouw afliep, moesten we op zoek naar een andere locatie”, vertelt huisvestingsmanager van Signaal Communications Nic La Maitre. “Deze locatie werd gevonden op het voormalige terrein van de brandweerkazerne en het depot van gemeentewerken, hier op de kop van de haven.”

Het nieuwe complex is gebouwd door ontwikkelaar en hoofdaannemer A.A. van Kleef en Zonen BV uit Benschop.

Het pand bestaat uit een kantoorgebouw, een tussendeel en een bedrijfshal.Vanuit beleggingsoogpunt is het kantoorgebouw niet volledig geintegreerd in het bedrijfsgedeelte. Mocht Signaal ooit verhuizen dan kunnen de gebouwen in grote delen worden verhuurd.

Haven

De ligging van het gebouw bevindt zich op de kop van de Bestevaer, het havengebied in Huizen. Architect en constructeur Rabouw-Kuyf BV uit Woerden heeft ervoor gekozen het Signaalcomplex in een loodrechte lijn op de haven te zetten. Vooral de entree en de opgang van het trappenhuis, dat zich in het glazen tussendeel bevindt, hebben een prachtig uitzicht. Omdat het complex vrij groot is, wilde de architect het kantoorgedeelte opdelen in elementen. De glazen entree breekt het volume ten opzichte van het grote deel aan de linkerzijde. Het rechterdeel is om dezelfde reden bewust lager gemaakt.

Ook in materiaal en kleurgebruik is geprobeerd het kantoorgebouw minder massaal te doen lijken. De opbouw bestaat uit een betonnen skelet met kanaalplaatvloeren met een kolomvrije overspanning van 13,40 meter. De binnenspouwen van het kantoordeel zijn van prefab-beton, de buitenschil verandert van materiaal. Het hoogste deel is opgebouwd met een lichte cremekleurige handvormsteen. Het rechterdeel bestaat uit keramische groene platen. Het glazen tussendeel moest passen bij de keramische tegels en zowel voldoende doorzichtig als zonwerend zijn. Uiteindelijk is gekozen voor de combinatie van een zontoevoerwaarde van 40 en een lichttoevoerwaarde van 50.

De binneninrichting is verzorgd door Hoying Retail Design uit Vught en heeft door de toepassing van warme materialen een bijzondere en luxe uitstraling gekregen.

Hoogwaardig

De bedrijfshal is opgetrokken uit een staalskelet en bestaat aan de buitenkant uit metselwerk, een donkere antraciet voet en een metallic gevelbeplating. Vooral aan de binnenzijde is de hal opmerkelijk te noemen.

“Wij fabriceren hier hoogwaardige technologie, die ten aanzien van de bedrijfshal bijzondere eisen stelt”, verklaart La Maitre. “Door de hele bedrijfshal hangt op 3,5 meter hoogte een constructie, die allerlei onderdelen van techniek bevat als data, perslucht, elektriciteit en water. Die gehele techniek kan worden verschoven naar nieuwe werkplekken en als zodanig inspelen op verschillende opdrachten. Bovendien is de gehele ruimte, vanwege die hoogwaardige techniek, stofvrij geproduceerd en voorzien van een elektrisch geleidende vloerafwerking. Het type luchtbehandeling, clean air, moet garanderen dat er maar heel weinig stofdeeltjes in de lucht zitten. Bovendien is de gehele bedrijfshal geklimatiseerd.”

De SMT-ruimtes, ten behoeve van de fabricage van printplaatonderdelen, het hart van het product, liggen vlak naast de transportweg op het complexterrein. De fabricage van deze onderdelen eisen een nauwkeurigheid van tien micron, waardoor vanaf de transportweg absoluut geen trillingen mochten komen. Om dit te voorkomen is deze weg voorzien van een bijzondere trillingdempende onderlaag bestaande uit 60 centimeter polystyreenschuim dat tot haaks op de gevel is gezet. Hierover is gebroken puin aangebracht, waarna de asfaltlaag. Inmiddels is dit afdoende gebleken.

Ten aanzien van de beveiliging is het complex uitgevoerd met een specifiek programma van eisen. “Door de productie van hoogwaardige communicatie technologie voor militaire doeleinden moest de beveiliging gecontroleerd en goedgekeurd worden voor de MID – Militaire Inlichtingen Dienst. Vanwege de geheimhouding is de beveiliging voor een groot deel door Signaal zelf verzorgd en kunnen wij daar weinig over vertellen”, zegt aannemer Th. van Kleef. “Zo kan niemand het bedrijf inlopen. De laatste die bovendien het gebouw verlaat zet een beveiligingssyteem in werking, waardoor alle ruimten automatisch worden afgesloten. Ook ten aanzien van het gebouw zelf zijn er extra beveiligingsmaatregelen genomen.”

Ondanks de hoogwaardige techniek is het Van Kleef gelukt het project in een jaar te realiseren voor 21,4 miljoen gulden.

Reageer op dit artikel