nieuws

Sarcastische posters om bouwvakkers op te voeden Duurzaam bouwen moet ingeburgerd raken

bouwbreed Premium

Via sarcastische posters moet het begrip duurzaam bouwen onder de aandacht van de bouwvakker worden gebracht. Met zeven verschillende thema’s wil de Duurzaam Bouwen Initiatiefgroep Tilburg bouwplaatspersoneel ‘opvoeden’. “Want als de mensen thuis aan afvalscheiding doen, waarom doen ze er op hun werk dan niet aan”, aldus een woordvoerder van de initiatiefnemers.

Vandaag geeft de Tilburgse wethouder Roel van Gurp het officiele startschot voor de postercampagne van de Duurzaam Bouwen Initiatiefgroep (DIT) Tilburg. Deze groep, bestaande uit vertegenwoordigers van Van der Weegen Bouw BV, Bouwbedrijf Remmers BV, de Brabantse Milieufederatie en de gemeente Tilburg probeert met diverse acties het begrip duurzaam bouwen te laten inburgeren.

“Zo hebben we in het verleden al diverse informatieavonden over duurzaam bouwen op touw gezet. Deze avonden waren dan voor bijvoorbeeld makelaars of gemeenteambtenaren”, vertelt Helmy van der Werf van Bouwbedrijf Remmers.

Nu richt de initiatiefgroep haar pijlen op de bouwvakker. Een ‘vergeten groep’ in de visie van de DIT. “En toch zijn dit juist de mensen die de bouwwerken echt maken. Zij zijn het uiteindelijk die er voor zorgen dat alles wat ontworpen is ook op de goede wijze gebouwd wordt”, aldus de initiatiefnemers over hun nieuwe doelgroep.

Info-avondje

Niemand binnen de DIT leek het echter een goed idee om ook voor de bouwvakkers een informatie-avondje te organiseren. “We hebben niet het idee dat we bouwvakkers ’s avonds daarmee de deur uit kunnen lokken”, stelt Helmy van der Werf nuchter vast.

De initiatiefgroep heeft daarom haar heil gezocht in een postercampagne. Gedurende een jaar lang zullen de Midden-Brabantse bouwplaatsen bestookt worden met aansprekende duurzaam bouwen boodschappen. “Het gaat dan om wat sarcastische posters die de nodige aandacht zullen trekken.”

Ludiek

In totaal zijn het zeven verschillende posters. Thema’s die op een ludieke wijze worden uitgebeeld zijn: voorkomen nutteloos energieverlies, overmatig gebruik van kitten, afvalscheiding, een opgeruimde bouwplaats, nodeloos materiaalverbruik, waterverspilling, herrie op de bouwplaats en de zin van het vooraf overleggen.

De bedoeling is dat de posters in de bouwkeet of op een andere opzichtige plaats worden opgehangen. “Het gaat er om”, zo benadrukt Van der Werf, “dat iedereen regelmatig de boodschap ziet en het dan automatisch oppikt. Want, laten we eerlijk zijn, thuis is iedereen zuinig met z’n eigen spullen en materialen, waarom dan ook niet overdag zuinig zijn met de materialen van de baas.” Hetzelfde geldt volgens haar voor het gescheiden inzamelen van afvalmaterialen. “Thuis scheidt ook iedereen zijn afval, met een leuke poster willen we duidelijk maken dat dat op het werk ook moet gebeuren.”

Tijd

Volgens Helmy van der Werf zal het slechts een kwestie van tijd zijn eer ook bij de bouwvakkers het begrip duurzaam bouwen is ingeburgerd. “Tien jaar geleden”, zo herinnert zij zich, “waren het alleen nog geitenwollensokken-figuren die zich met duurzaam bouwen bezighielden. Nu zie je dat het toch een vaste plaats in de sector begint in te nemen.”

Reageer op dit artikel