nieuws

Riolen

bouwbreed Premium

Beheerders van riolen kunnen veel langer doen met hun inspectieputten als daarvoor een nieuw soort beton wordt gebruikt, meldt Engineering News-Record in haar editie van 30 maart. Dat is ontwikkeld door onderzoekers van de Amerikaanse Drexel University. Het gepatenteerde materiaal luistert naar de naam Zeotech en bestaat uit een mengsel van natriumsilicaten, vliegas en toeslagstoffen. Daardoor heeft het een hoge weerstand tegen het zwavelzuur dat in riolen vrijkomt. Het is echter niet bedoeld voor vervanging van gewoon beton. Daarvoor is het materiaal te duur. Er zijn al projecten met het materiaal uitgevoerd. Met succes. Er is dan ook veel belangstelling om het materiaal in licentie te mogen toepassen. Onder meer van een bureau dat betonnen rioolleidingen met een diameter van 40 centimeter en een lengte van 9 kilometer ontwerpt. Voor de bekleding ervan wordt gekeken naar epoxy en Zeotech.

Engineering News-Record, MacGraw Hill, New York, tel.: 00 1 212 512-2000.

Reageer op dit artikel