nieuws

Rijkswaterstaat zet kunstwerken in de etalage

bouwbreed

Rijkswaterstaat bestaat tweehonderd jaar. En dat willen ze weten ook. Sterker nog, deze overheidsdienst zou graag zien dat ook de burger niet meer om die wetenschap heen kan. Onder het motto ‘Nederland met andere ogen bekeken’ stelt Rijkswaterstaat in dit jubileumjaar iedereen in de gelegenheid waterstaatkundige bouwwerken van dichtbij en achter de schermen te bekijken.

Tweehonderd speciaal geselecteerde ‘kunstwerken’ als bruggen, dijken, tunnels, sluizen, wegen en vuurtorens worden extra onder de aandacht gebracht. Vele van deze ingenieurswerken worden gemarkeerd met een windvaan. Een bord bij de markering geeft geinteresseerden extra informatie. Veel van de kunstwerken zijn op gezette tijden tijdens dit jubileumjaar toegankelijk voor het publiek. Tijdens speciale open dagen is het bovendien mogelijk een kijkje te nemen in bij voorbeeld het nieuwe oliebestrijdingsschip de Arca, in de kathedraalachtige ruimte waar het contragewicht van de Van Brienenoordbrug hangt, of in de bedrijfsruimte van een stuw of sluis. Ook kan het publiek kennis maken met toekomstige verkeers- en vervoerssystemen.

Bovendien komen er aan het begin (Lobith) en het eind (Hoek van Holland) van de rivier de Rijn op enkele plaatsen tribunes die de burgers letterlijk uitnodigen plaats te nemen om naar markante locaties te kijken.

De geselecteerde objecten en locaties zijn terug te vinden in het boek ‘Nat en Droog’, dat op 18 mei wordt gepresenteerd. In juni verschijnt ‘Twee eeuwen Rijkswaterstaat’, een wetenschappelijke uiteenzetting over de geschiedenis van deze dienst.

Reageer op dit artikel