nieuws

Rijksprijs voor zeven excellente opdrachtgevers

bouwbreed

Drie ministers en een staatssecretaris kwamen er gistermiddag aan te pas om aan zeven opdrachtgevers in de bouw ‘pyramides’ uit te reiken. Dat is een nieuwe rijksprijs, waarmee “excellent opdrachtgeverschap” wordt geeerd.

Om te demonstreren dat architectuurbeleid een zaak is die de hele regering aangaat, was gistermiddag in Den Haag niet alleen de minister van VROM present, maar ook die van Landbouw en Verkeer en Waterstaat en de staatssecretaris die cultuur in zijn portefeuille heeft. Ze reikten zeven ‘pyramides’ uit voor “excellent opdrachtgeverschap”. Voor deze nieuwe rijksprijs hadden zich 87 gegadigden aangemeld in zes categorieen. Twee jury’s zijn eraan te pas gekomen om de volgende personen en instellingen te verkiezen:

– De gemeente Grave krijgt de onderscheiding in de categorie ruimtelijke ordening omdat bij de ontwikkeling van de binnenstad, met de Zweedse architect Erskine, “de verbeelding aan de macht is”.

– Voor de Erasmusbrug is Rotterdam in de categorie infrastructuur onderscheiden vanwege “uiterste professionaliteit in goede maar ook in slechte tijden”.

– Het Goois Natuurreservaat heeft met het project Zanderij Crailo natuurbouw “een culturele dimensie” gegeven.

– Vanwege “de bereidheid tot experimenteren”, zoals in de flat met de ver uitkragende houten woningen naar ontwerp van MVRDV, is de Amsterdamse woningbouwvereniging Het Oosten onderscheiden in de categorie wonen.

– In de utiliteitsbouw werden de “probleemoplossende kwaliteiten” van ING Vastgoed geprezen, zij het niet unaniem. De Waagstraat in Groningen en de bibliotheek van de TU Delft getuigen daarvan.

– De gemeente Hilversum is gelauwerd vanwege “jarenlange inspanningen en veel inventiviteit” om de monumenten van Dudok te behouden.

De zevende ‘vrije’ pyramide is de persoonlijke keuze van de Rijksbouwmeester. Wytze Patijn eerde architect Tjeerd Dijkstra hiermee vanwege “zijn uitzonderlijke verbondenheid met het opdrachtgeverschap”. Dijkstra treedt op als supervisor bij diverse Amsterdamse projecten, zoals de ontwikkeling van de IJ-oevers en het KNSM-eiland. Begin jaren tachtig schakelde hij als Rijksbouwmeester jong talent in en zetten de eerste lijnen uit voor een architectuurbeleid.

Het onderscheiden werk en de volledige juryrapporten van de drie gemeenten, twee non-profit instellingen en die ene projectontwikkelaar zijn opgenomen in het boek ‘Pyramides 1998’ (ISBN 90 804256 1 3; f. 50).

Reageer op dit artikel