nieuws

Renovatie rioolgemaal met verspuitbaar polyurethaan

bouwbreed

In Den Haag wordt het rioolgemaal Laakwijk gerenoveerd. Daarbij wordt een beschermlaag aangebracht van polyurethaanelastomeer, een verspuitbaar kunstrubber. “Dit product is technisch en prijstechnisch rijp voor de markt”, aldus Erik Ebbing, directeur van Ebbing Betonprotect BV uit ‘s-Heerenberg.

“Het is een alternatief voor epoxysystemen en een ‘lining’ van polyvinylchloride”, aldus Ebbing. “Het nadeel van epoxy is, dat het dampdicht is. Als er vocht achter komt, wordt de beschermlaag van de riolering afgedrukt. Een ander nadeel van epoxy is, dat er haarscheuren kunnen ontstaan.

Een bekleding van polyvinylchloride heeft veel kwetsbare lassen en het aanbrengen vraagt veel tijd.” Daarom is hij pleitbezorger van Aqualine, een product van het Britse bedrijf ITW/Irathane International, in Nederland geleverd door CSR Coating en Lining Systems BV te Stellendam.

Aqualine wordt in drie lagen op een met een primer voorbewerkte wand gespoten. De drie lagen vloeien samen tot een rubber coating van ongeveer 1,5 millimeter. Die kan bewegingen opvangen tot 10 millimeter en is dampdoorlatend. Dat is vooral van belang voor ontvangputten, bergbassins en dergelijke, omdat zij vaak onder het grondwaterpeil liggen en regelmatig leegstaan.

Vochtige ondergrond

De polyurethaanelastomeer kan op een vochtige ondergrond worden aangebracht. “Je moet echter wel strikte regels volgen. De kwaliteit is mede afhankelijk van de ondergrond”, waarschuwt Ebbing. Slecht beton moet worden verwijderd en vervangen door een uitvlaklaag van alkalische mortel. Voorafgaand aan het verspuiten van Aqualine moet een primer worden aangebracht, om ervoor te zorgen dat de hechtsterkte overal hoger wordt dan de treksterkte van het beton.

Aqualine wordt ook toegepast bij de nieuwbouw en renovatie van de waterzuiveringsinstallaties in Breukelen en Leidsche Rijn. Verder lopen er proeven om vast te stellen, of het materiaal geschikt is voor de renovatie van een oude, harde en gescheurde epoxy beschermlaag.

Reageer op dit artikel