nieuws

PvdA wil keiharde aanpak corruptie

bouwbreed

De PvdA koerst aan op hard en doeltreffend optreden tegen corrupte politici en ambtenaren. De Kamerleden Van Heemst en Van Oven kwamen gisteren met een wetsvoorstel, dat het Openbaar Ministerie gemakkelijker moet maken corruptie te bewijzen.

De strafmaat moet omhoog van vier naar maximaal zes jaar. De PvdA’ers willen politici die zich hebben laten omkopen anderhalf keer zo zwaar bestraffen als ambtenaren. Dat omdat de eersten worden geacht het goede voorbeeld te geven.

Van Heemst en Van Oven vinden wijziging van de huidige wet noodzakelijk omdat de georganiseerde misdaad blijft groeien. Politici, bestuurders en ambtenaren riskeren daardoor steeds meer benadering door de onderwereld. In Nederland komen er jaarlijks slechts enkele tientallen zaken voor de rechter, terwijl er volgens diverse onderzoeken enkele honderden gevallen voorkomen.

De PvdA-parlementariers komen met hun voorstel omdat minister Dijkstal van Binnenlandse Zaken niet is ingegaan op verzoeken zelf hardere maatregelen te treffen. De bewindsman heeft wel een wetswijziging aangekondigd die de mogelijkheid biedt dat corrupte bestuurders hun recht op wachtgeld verliezen zodra de rechter hen heeft veroordeeld.

De aanscherping die de PvdA’ers voor ogen hebben houdt onder meer in dat het verband vervalt dat moet worden aangetoond tussen het aanvaarden van gunsten en het leveren van een tegenprestatie.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels