nieuws

Nooit meer sjouwen met kalkzand- en betonsteen Nieuw hulpmiddel voor mechanisch opperen

bouwbreed Premium

Het gaat volgens de kalkzandsteenindustrie nog steeds om een prototype, maar na de zomer komt hij echt op de markt: de nieuwe opperklem voor kalkzandsteenpakketten. Dezelfde klem is ook geschikt voor het opperen van betonsteen. Tijdens een beroepenmanifestatie in Heerhugowaard wordt vandaag het eerste exemplaar gedemonstreerd. Behalve bakstenen kunnen voortaan ook andere metselstenen en handmatig te verwerken blokken mechanisch worden geopperd.

“Na de baksteenfabrikanten zijn nu ook hun collega’s die kalkzandsteen en betonsteen maken zover”, zegt ir. J.C.A. de Kroon van TNO Bouw. Hij houdt zich al jaren bezig met het verbeteren van de arbeidsomstandigheden van metselaars en opperlieden. Voor de baksteenindustrie leidde dat inmiddels tot de succesvolle introductie van nieuwe metselsystemen met diverse nieuwe hulpmiddelen, waaronder een oppertang.

Maar tot nu waren er voor de branches die andere metselproducten leveren nog geen hulpmiddelen. Wat voor baksteen geschikt is, is dat immers nog niet voor kalkzandsteen en betonsteen. Om mechanisch opperen mogelijk te maken, schakelde de baksteenindustrie bijvoorbeeld over op levering in zogenaamde twaalfvoetspakketten. Dat biedt voor kalkzandsteen echter geen soelaas, omdat dat niet alleen als steen maar ook als blok wordt geleverd. Een opperhulpmiddel zou voor beide producten geschikt moeten zijn.

De oplossing lijkt nu gevonden na enkele jaren onderzoek waarin de overkoepelende organisatie van de kalkzandsteenindustrie (CVK) samenwerkte met de Aannemers Vereniging Metselwerken (AVM). Het project stond onder leiding van TNO Bouw.

De klem is bedacht en gemaakt door machinefabriek GSP uit Pannerden en kan een opperpakket aan met een breedte van twee stenen (of een blok) en een hoogte van 50 tot 60 centimeter, precies de hoeveelheid die nodig is tussen twee speciekuipen.

De introductie van de nieuwe opperklem betekent wel dat kalkzandsteenfabrieken hun productieproces moeten aanpassen zodat de geleverde pakketten in de opperklem passen. Van de elf kalkzandsteenfabrieken in Nederland zullen er drie in de loop van dit jaar de nieuwe pakketten kunnen leveren. Afhankelijk van de vraag in de markt zullen daarna de andere fabrieken worden omgebouwd. Dat kost overigens wel enige miljoenen guldens.

Voorlopig is de opperklem alleen geschikt voor het plaatsen van steenpakketten op van buitenaf bereikbare plaatsen. Voor het transport op de steiger is een variatie op de opkar in ontwikkeling. Bovendien zoekt een werkgroep, waarin ook het NVOB is vertegenwoordigd, nog naar een soort palletwagen voor het ‘dooropperen’ binnen een gebouw.

Betonsteen

Ten tijde van het onderzoek naar de nieuwe klem voor kalkzandsteenpakketten was ook betonsteenfabrikant MBI op zoek naar mogelijkheden om zijn producten mechanisch te laten opperen. De wegen van MBI en de kalkzandsteenindustrie kruisten elkaar in Pannerden. Het toen bij GSP aanwezige prototype bleek te kunnen worden aangepast zodat het universeel geschikt werd voor kalkzandsteen en betonsteen.

MBI wil nog een aantal kleinschalige experimenten met het nieuwe hulpmiddel uitvoeren, alvorens zijn productielijn zo om te bouwen dat de voor de klem geschikte pakketten van de band lopen. Het bedrijf heeft inmiddels al geinvesteerd in een nieuwe mal. Afhankelijk van de resultaten van de proef denkt MBI over ongeveer een jaar zover te zijn, dat het hele productieproces is aangepast.

De nieuwe oppertang tijdens een praktijkproef. De kalkzandsteenpakketten worden op een verhoging geplaatst. Behalve de opperman ziet daardoor ook de metselaar zijn arbeidsomstandigheden verbeteren.

Reageer op dit artikel